Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.2.2009 - Yliopistokeskus pysyköön keskustassa

Selvitysmies Markku Linna on selvittänyt hänelle annetun toimeksiannon mukaan, miten Satakunnan korkeakoululaitos palvelisi entistä paremmin maakunnan tarpeita ja kuinka sen sisäistä yhteistyötä, taloudellisuutta ja profiloitumista voitaisiin edistää.

Linna on raportissaan tarkastellut Satakunnan korkeakoulutilannetta monipuolisesti. Hänen keskeisin ehdotuksensa on, että SAMK:in ylläpitäjäksi perustetaan osakeyhtiö, johon osakkaiksi tulisivat Porin, Rauman ja Kankaanpään kaupungit sekä Porin yliopistokeskuksessa toimivat viisi yliopistoa sekä elinkeinoelämä. Linna kannattaa myös SAMK:in ja yliopistokeskuksen yhteisen kampuksen muodostamista.

Kahteen asiaan on syytä kiinnittää huomiota.

Ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen yhteistyötä edistetään parhaiten opetusta koordinoimalla ja yhteisiä tukipalveluja hyödyntämällä. Linna esittää hallintomalliksi osakeyhtiötä, joka parantaisi keskusteluyhteyttä ja toimintojen koordinointia korkeakoulujen välillä.

Osakeyhtiö ei merkitse pelkästään sitä, että päätöksenteko saadaan nopeammaksi ja ehkä myös läpinäkymättömämmäksi, vaan ennen kaikkea on kysymys koulutuspanoksista. Olennaista onkin selvittää, paljonko eri osapuolet ovat valmiita taloudellisesti panostamaan yhtiöön. Linnan raportti olettaa, että päävastuun harteilleen ottavat Pori, Rauma ja Kankaanpää.
Yhteistyön parantamiseksi Linna esittää SAMK:in uuden hallintomallin ohella myös yhteistä kampusta eli yliopistokeskuksen siirtämistä Vähälleraumalle.

Ajatus yliopistokeskuksen siirrosta on syytä ampua alas heti alkuun. Porin yliopistokeskus sijaitsee tällä hetkellä kaupungin keskustassa historiallisesti arvokkaassa rakennuksessa ja näin jo pelkällä sijainnillaan korostaa yliopistollisen koulutuksen merkitystä Porin kaupungille ja Satakunnalle. Yliopistokeskus pysyköön keskustassa.

Jo silloin kun Porin yliopistokeskusta oltiin laajentamassa monitieteisemmäksi, aloite keskustaan sijoittumisesta tuli korkeimmista yliopistopiireistä. Kampuksella on varmasti omat hyvät puolensa, mutta vähäisten varojen hassaaminen tällaisena aikana seiniin opetuksen ja tutkimuksen sijasta ei ole järkevää.

Porin yliopistokeskus on paljolti Porin kaupungin aikaansaannos, jota kaupunki on vuodesta toiseen merkittävillä summilla rahoittanut. On myös maakunnan etu, että yliopistokeskusta kehitetään korkeatasoisena tutkimuksen ja koulutuksen opinahjona.
Huippuyliopistoja rakenneltaessakin on syytä muistaa, että yliopistollisella koulutuksella on myös alueellinen ulottuvuutensa. Sen on Porin yliopistokeskus lyhyenä toimikautenaan jo ehtinyt osoittaa.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva