Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.2.2009 - Lisäbudjetti jätti toivomisen varaa

Tämän vuoden ensimmäinen lisäbudjetti keräsi myönteisiä arvioita, vaikka on tarvetta myös kriittisiin reunamerkintöihin. Hallitus on suhtautunut jähmeästi talouskriisin torjuntaan ikään kuin vaikeuksien vakavuutta ei olisi otettu tosissaan. Kriisitoimet käynnistyivät hitaasti, ja toimenpiteitä on arvosteltu heiveröisiksi.

SDP nosti talouskriisin vakavuuden esille jo viime syksynä. Puolue tarjosi hallitukselle sekä esityksiä kriisin torjunnasta että yhteistyötä niiden toteuttamiseksi. Kumpikaan ei silloin kelvannut, mutta nyt lisäbudjetissa on monia SDP:n ajamia hankkeita, kuten satsaukset rakentamiseen, muutosturvaan ja moniin infrastruktuurikohteisiin.

Vaikka hallitus on ymmärtänyt, että yhteiskunnalle on kaikin tavoin edullisempaa ehkäistä työttömyyttä ajoissa kuin päästää se kasvamaan, käytäntöön nämä ajatukset siirtyivät valitettavan hitaasti. Parin viime kuukauden aikana noin 50 000 ihmistä on joutunut yt-neuvottelujen, lomautusten tai irtisanomisten piiriin. Ilman hallituksen viivyttelyä ei olisi syntynyt epävarmuuden ilmapiiriä ruokkimaan pelkoja työpaikkojen vähennyksistä.

Hallitus ei ole luopunut veronkevennyksistä, jotka on moneen otteeseen osoitettu elvyttävän talouspolitiikan kannalta tehottomiksi, mutta lisäksi taloudellista epätasa-arvoa lisääviksi. Ne suosivat hyvätuloisia. Pieni- ja keskituloisiin painotettuina veronkevennyksillä olisi ollut suurempi kulutuskysyntää tukeva vaikutus kuin hallituksen mallilla.

Lisäbudjetti sivuuttaa kuntien vaikeudet. Ne syntyvät kuntatalouden pohjan rapautumisesta, mille hallitus ei näytä kallistavan korvaansa lainkaan. Verotulot supistuvat työttömyyden kasvaessa, ja lisäksi yhteisöveron tuotto saattaa jopa puolittua tänä vuonna. Kuntien tuottamat hyvinvointipalvelut joutuvat koville.

Hallitus mainosti saavutuksena lapsilisien ja kotihoidon tuen sitomista indeksiin sekä takuueläkkeen tuloa. Uudistukset tulevat voimaan parin vuoden kuluttua. Se on kätevää Vanhasen hallituksen kannalta, koska uudistusten rahoitus jää uuden hallituksen päänsäryksi. Nykyinen voi ottaa niistä kunnian itselleen.

Nyt on erityisen tärkeää ehkäistä työttömyyden revähtäminen kovaan kasvuun. Huolestuttavaa on, etteivät hallituksen panostukset koulutukseen ja työttömien tukitoimiin paikkaa leikkauksia, joita se on jo ehtinyt tehdä työvoimapolitiikkaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva