Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.1.2009 - Sata-komitean urakka jäi kesken

Sosiaaliturvaa uudistamaan asetettu Sata-komitea sai urakkansa puolivalmiiksi hieman pidennettyyn määräaikaansa mennessä. Viime vaiheessa mietintöön tuli vauhtia työmarkkinajärjestöjen päästyä yhteisymmärrykseen mm. työeläkkeiden rahoituslinjauksista ja työttömyysturvan parannuksista. Ne kirjattiin osaksi komitean esityksiä, joita muutoin on arvosteltu laihanlaisiksi.
 Sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistaminen ja sen perusturvan parantaminen osoittautuivat niin työläiksi, ettei komitea päässyt niissä tavoitteissaan kuin osaksi eteenpäin. Perusturva ei parane kuin osalta sen varassa eläviltä.
 Näyttää ilmeiseltä, että syntyy takuueläke, joka nostaa pienimmän eläkkeen määrän 600-700 euroon kuukaudessa. Lisäksi lapsilisät on tarkoitus sitoa kuluttajahintaindeksin kehitykseen.
 Sen sijaan toimeentulotukeen ja työmarkkinatukeen komitean esitykset eivät lupaa kohennuksia, vaikka tukien parannusten tarve on todettu ilmeiseksi. Syyksi sanotaan rahan niukkuutta, joka päällekäyvän taantuman vuoksi näyttää vain korostuvan. On kuitenkin katsottava suhdannevaiheen yli, uudistukset tehdään paljon pitemmän aikavälin tavoitteita ajatellen.
 Komiteaa asettaessaan hallitus esitti, etteivät uudistukset saa tuoda lisäkustannuksia. Käytännössä tämä tarkoitti, että perusturvaa olisi parannettu ansioturvan kustannuksella. Työmarkkinajärjestöjen sopu esti tämän toteutumisen. Ansioturvan parannuksien tuomat kustannukset ovat sopijoiden, palkansaajien ja työnantajien hartioilla.
 Hallitukselta odotetaan ratkaisuja perusturvan uudistuksista ja niiden rahoituksesta. Ilman lisärahaa turva ei parane. Hallitus on sitä paitsi näyttänyt vihreää valoa työnantajien kela-maksun poistamiselle, mikä tuo runsaan 700 miljoonan lisärahoitustarpeen.
 Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli otti YLE uutisten haastattelussa esille pääomatulojen progressiivisen verotuksen keinona lisätä valtion verotuloja. Se myös pienentäisi eroa palkkatulojen verotukseen, mitä voi pitää aivan tervetulleena ajatuksena.
 Kallin esitys on niin kova, että se voi juuttua kokoomuksen kurkkuun. Hallitus tarkastelee vajaan kuukauden kuluttua vaalikauden puolivälissä saavutuksiaan ja odottamassa olevia tehtäviä. Työskentelyyn on ilmaantunut odottamattoman paljon jännitteitä vaalirahakatosta sosiaaliturvan uudistukseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva