Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.1.2009 - Vaalirahoitukselle tarvitaan enimmäisrajat

Kilvoittelu vaaleilla valittavista päättäjien paikoista on käynyt ehdokkaille vaali vaalilta kalliimmaksi. Vaalikampanjoiden kustannukset alkavat karsia ihmisiä asettumasta ehdolle. Demokratian kannalta on paljon korjattavaa, jos vain varakkaimmilla on mahdollisuus pyrkiä eduskuntaan tai kunnanvaltuustoon.
 Oikeusministeriön työryhmä hakee ratkaisua tähän ongelmaan esittämällä kattoa kunkin ehdokkaan vaalikampanjan kuluille ja ehdokkaalle annettavalle tuelle. Kunnallisvaalikampanja saisi maksaa enintään 20 000 euroa ja eduskuntavaaleissa pitäisi pärjätä 100 000 eurolla. Luvuista voi päätellä, että poliittisen kiinnostuksen lisäksi päättäjäksi pyrkimiseen vaaditaan aika pulleaa kukkaroa, vaikka ylärajat tulisivatkin voimaan.
 Se taas ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu, päinvastoin. Neljästä hallituspuolueesta kolme vastustaa kampanjoiden kulukattoa. Vihreälle oikeusministerille Tuija Braxille ei voi ennustaa menestystä hankkeessa, johon hän saa tukea vain oppositiosta. SDP kannattaa työryhmän ehdotusta.
 Päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen vastustus lähtee puolue-etujen, ei demokratian puolustamisesta. Ne voivat nojata yritysten avokätiseen vaalitukeen. Sitä on perinteisesti ohjautunut erityisesti oikeistopuolueille, jotka eivät tietenkään halua luopua etuuksistaan.
 Tämä on raadollinen lähtökohta kielteiselle suhtautumiselle rahoituskattoihin. Se vain halutaan verhota perusteluihin, jotka alkavat lain kiertämismahdollisuuksista ja ehdokkaiden epätasa-arvosta päätyen perustuslakiin. Perustelut ovat ohuita.
 Suomeen verrattavissa demokratioissa on yleisesti käytössä rajoituksia, jotka koskevat vaalimainontaa, rahankeruuta vaaleja varten ja myös rahan käyttöä. Yhdysvalloissakin, jossa yksilöiden oikeuksia kunnioitetaan hyvin pitkälle, säädellään vaalirahoitusta varsin tarkkaan, ja siellä ovat käytössä myös enimmäisrajat.
 Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta. Siitä muistuttavat kokemukset viime eduskuntavaaleista. Kysymys on poliittisen järjestelmän uskottavuudesta. Vaalirahoituksen enimmäisrajat parantaisivat ehdokkaiden keskinäistä tasavertaisuutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva