Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.1.2009 - Pitkä maraton käy myös ennakkosuosikin voimille

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kulkee presidenttikyselyjen kärjessä. Tuoreimmassa Yle Uutisten gallupissa Niinistöä kannattaa presidentiksi 44 prosenttia äänestäjistä. Kakkossijalle ylsi vaivoin pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) 7,3 prosentin suosiollaan. Aivan hänen kantaansa kiilasi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.). Sosialidemokraateista korkeimmalle nousi kansanedustaja Erkki Tuomioja, jonka kannatus oli 4,0 prosenttia.
 Presidentinvaalit käydään 2012, joten ehdokkuudessa on kysymys poliittisesta maratonista. Sen aikana kannatusluvut ehtivät vaihdella suuresti.
 Menneiden vaalien ennakkosuosikit ovat usein romahtaneet varsinaisissa vaaleissa statisteiksi. Näin kävi mm. kansanliikkeen edustajana vuoden 1994 vaaleihin tähdänneelle Eeva Kuuskoskelle. Myös Elisabeth Rehn ja Riitta Uosukainen ovat joutunut kokemaan, miten suosion vaihtelu romuttaa unelmat. Presidentti Mauno Koivisto säilytti ennakkosuosikkina paikkansa varsinaisissa vaaleissakin.
 Niinistön toimia tarkkaillaan mahdollista ehdokkuutta vasten teki hän mitä tahansa. Valtaisa menestys viime eduskuntavaaleissa ei voi olla vaikuttamatta tähän. Niinistö ei voi myöskään vähätellä menestystään 2006 presidentinvaalissa kakkossijasta huolimatta. Vahvana ennakkosuosikkina pidetty presidentti Tarja Halonen joutui silloin tiukoille.
 Ehdokkuudestaan Niinistö ei ole vielä puhunut mitään toisin kuin Vanhanen, jolle yksi kertaa näyttää riittäneen. Niinistöllä ja kokoomusjohdolla on erilaiset näkemykset presidentin vallasta. Puoluejohto supistaisi niitä, kun taas Niinistö kannattaa valtaoikeuksien säilyttämistä. Ristiriita on kova, ja se voi jarruttaa ennakkosuosikin intoa ilmoittautua kilpailuun.
 Vanhemmiten vahvat kokoomusvaikuttajat Raimo Ilaskivestä Pertti Salolaiseen ovat kääntynyt kovin sosiaalisiksi. Niinistönkin kannanotoista on luettavissa samankaltaisia painotuksia. Hänelle ne tuovat poliittista pääomaa. Irtiotot puoluejohtaja Jyrki Kataisen kovaluisesta talouspolitiikasta ovat ilmiselviä.
 Tarkkaan harkittu vastakkainasettelu voi toimia Niinistön hyväksi. Siitä ei ole silti takeeksi, että ennakkosuosikin asema säilyy vaaleihin asti. Ennenkin on vaalitulos käännetty loppumetreillä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva