Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.1.2009 - Sosiaalituposta tuli järjestöjen voimannäyte

Työmarkkinajärjestöjen yhteisymmärrys eläke- ja työttömyysturvan uudistuksesta turvaa työeläkkeiden rahoitusta, kehittää työttömyysturvaa, tukee hallituksen kaavailuja elvytyksestä sekä avaa joitakin tiukimpia solmuja Sata-komitean työstä. Paketti on siten laaja ja monipuolinen. Toivottavasti se kelpaa hallitukselle niiltä osin, jotka ovat hallituksen päätettävissä.

Esitykset eivät nimittäin noudata hallituksen ideologisia painotuksia. Sen asettamassa Sata-komiteassa on mm. pidetty tarpeellisena katkaista perusturvan ja ansioturvan välinen sidos ja heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Nämä ajatukset saavat huutia työmarkkinajärjestöjen ehdotuksessa.

Palkansaajille järjestöjen ehdotus merkitsee parannuksia. Pätkätyötä tekevien työttömyysturvan työssäoloehto lyhenee kymmenestä kahdeksaan kuukauteen. Määräaikaisissa työsuhteissa päästään nykyistä helpommin muutosturvan piiriin. Työttömyysturvan kesto säilyy ennallaan ja sen tasoa hieman korotetaan.

Olennaista on se, että nyt pannaan piste keskustelulle työttömyysturvan leikkaamisesta sekä perusturvan ja ansioturvan välisen kytkennän katkaisemisesta. Ne ovat herättäneet paljon turhanaikaista levottomuutta.

Työmarkkinajärjestöt esittävät, että työnantajien kansaneläkemaksu poistetaan. Se tuo runsaan 700 miljoonan euron elvytysvaikutuksen pienentämällä yritysten menoja.

Yksi merkittävimmistä kohdista järjestöjen esityksissä on ratkaisu työeläkemaksuista. Niitä on tarkoitus korottaa vaiheittain vuodesta 2011 alkaen kaikkiaan 1,6 prosenttiyksiköllä. Puoliksi palkansaajien, puoliksi työnantajien maksettavaksi tuleva korotus vahvistaa eläkkeiden rahoituspohjaa. Se toteutetaan palkansaajien toivomalla tavalla vähitellen.

Työnantajat ovat suhtautuneet pitkään kielteisesti eläkemaksujen korotuksiin. Niihin ei olisi suostuttu nytkään, ellei kansaneläkemaksun poistoa olisi liitetty osaksi pakettia.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen luonnehti ratkaisua ”merkittäväksi sosiaalitupoksi”, eikä syyttä. Se on järjestöjen voimannäyte sosiaalipolitiikan ja myös talouden saralla. Ne ovat sopineet omalle tontilleen kuuluvista ratkaisuista vastuullisesti.

Kansakunnan hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että muutkin osapuolet hallitusta myöten näyttäisivät kykynsä toimia kokonaisuuden etua ajatellen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva