Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.1.2009 - Hallituksen elvytyspaketilla on jo kova kiire

Tammikuun synkeät uutiset yt-neuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisesta kertovat paremmin todellisuudesta kuin joulukuun viralliset työttömyysluvat. Ne eivät poikenneet vielä merkittävästi heikompaan suuntaan vuoden takaisesta tilanteesta, vaikka arkielämän kokemukset puhuvat jo aivan muusta.

Uutiset kertovat samalla ällistyttävästä nopeudesta, jolla Suomikin syöksyy yhä syvemmälle taantumaan. Sen tajuaminen on kestänyt hallitukselta käsittämättömän kauan.

Kansainvälisen talouskriisin ulottuu täydellä voimallaan myös Suomeen. Enää on kysymys siitä, miten kriisin vaikutuksia pystytään minimoimaan. Kriisiä ei pystytä torjumaan. Hallitus tuntuu tässä suhteessa ajavan käsijarru päällä. Nyt tarvitaan kuitenkin riuskoja otteita. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kymmenvuotissuunnitelma ei auta tähän hätään, eivät myöskään hurskaat toiveet yritysten omistajille pidättyväisestä osinkopolitiikasta.

Yt-neuvottelujen tuloksena syntyy paljon lomautuksia, joista osa on voimassa toistaiseksi. Toistaiseksi lomautetun tilanne on äärimmäisen hankala. Ei ole varmuutta, joutuuko lopulta kuitenkin irtisanotuksi, vai pääseekö joskus palaamaan takaisin työelämään. Muutosturvan laventaminen koskemaan myös pitkäaikaislomautettuja parantaisi heidän asemaansa. Toivottavasti työmarkkinajärjestöt saavat aikaan muutosesityksen, jonka hallitus puolestaan saisi toteutetuksi.

Hallitus valmistelee elvytyspakettiaan, jolla on jo todella kiire. On mielenkiintoista nähdä, ottaako se huomioon kritiikin, jota monet asiantuntijat ja OECD ovat kohdistaneet hallituksen veronkevennyslinjauksiin. Hallitus suosii hyvätuloisia, minkä vuoksi kevennysten elvyttävät vaikutukset jäävät vähiin.

SDP on korostanut kevennysten painottamista pieni-ja keskituloisiin. Silloin käteen jäävät lisätulot ohjautuisivat varmimmin pitämään yllä kulutuskysyntää ja työllisyyttä.

Taantuman yli pääsyä vaikeuttaa paitsi hallituksen saamattomuus myös puuttuva väline talouspolitiikan työkalupakista. Tilanne suorastaan huutaa koordinaatiota talous-, vero- ja työmarkkinapolitiikan kesken. Työnantajille se ei käy, tupoista pysytään erossa maksoi mitä maksoi.

Kaikki tietävät, että se käy erittäin kalliiksi.

Kaikille.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva