Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.1.2009 - Yhdysvallat Obaman aikaan

Yhdysvaltojen uuteen presidenttiin Barack Obamaan kohdistuu valtaisia odotuksia niin hänen kotimaassaan kuin sen ulkopuolellakin. Obama saa edeltäjältään perintönä kaksi sotaa. Niiden lisäksi Yhdysvaltoja ja koko maailmaa koettelee ennen näkemättömän laaja talouskriisi. Kaikkia odotuksia ei pystytä täyttämään hyvinäkään aikoina saati sitten tämän hetken oloissa.

Uusi hallinto on täysin perillä lähtökohtien kovuudesta, ja sen edustajat ovat pyrkineet tarjoamaan amerikkalaisille hyvin realistisia näkemyksiä tulevaisuudesta. Talouskriisiä ei voiteta nopeasti eikä Yhdysvallat pääse irti käynnissä olevista sodista Irakissa ja Afganistanissa helposti. Kaikesta huolimatta Obama nostattaa toiveita ja unelmia paremmasta maailmasta. Hänellä on karismaa, jota on verrattu legendaariseen John F. Kennedyyn.

Obaman hallinto tuo muutoksen Valkoiseen taloon. Suurvallan toimintaa leimaa jatkuvuus, joten äkkikäänteet eivät ole todennäköisiä. Kyse onkin ajattelutavan ja retoriikan muutoksesta. George W. Bush luotti sotilaalliseen voimaan turvallisuuden takaajana, ja kielenkäyttö oli sen mukaista. Se heijasti äärikristillisiä ja äärioikeistolaisia arvoja.

Obama ajattelee globaalisti, mikä on hänelle luontevaa henkilöhistoriankin vuoksi. Hänen näkemyksissään Yhdysvaltojen turvallisuus ei nojaa ainoastaan asevoimaan. Turvallisuuteen sisältyvät myös esimerkiksi ympäristöuhkien torjuminen ja globaalin talouden tuottamien epäoikeudenmukaisuuksien lieventäminen. Siviilikriisinhallinta ja ihmisoikeudet nousevat aiempaa painokkaammin esille Yhdysvaltojen politiikassa. Siihen ilmaantuu eurooppalaisia sävyjä.

Toiveet kansainvälisten jännitteiden lientymisestä perustuvat ajattelutavan muutokseen Yhdysvaltojen johdossa. Sen uskotaan suhtautuvan entistä järkiperäisemmin esimerkiksi Iraniin ja Venäjään. Purkamalla näiden maiden ympäriltä ”demonimaisia” piirteitä Yhdysvallat lisää mahdollisuuksia päästä aitoon vuoropuheluun.

Barack Obama on Yhdysvaltojen ensimmäinen afro-amerikkalainen presidentti. Se riittää tekemään hänen kaudestaan historiallisen. Mitä paremmin hän onnistuu lisäksi talouskriisin voittamisessa ja sodista irtautumisessa, sitä merkittävämpi presidentti hänestä tulee maalleen ja myös maailmalle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva