Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.1.2009 - Vanhanen huutaa valtiota hätiin 2010-luvulla

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaisi Suomeen ensi vuosikymmenellä kymmenien miljardien eurojen kehittämisohjelman. Sillä mm. rakennettaisiin nopeita tie- ja ratayhteyksiä, viritettäisiin kotimaisia energiahankkeita, satsattaisiin tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä parannettaisiin koulutuksen resursseja peruskouluista yliopistoihin.

Valtiolla olisi ohjelmassa ohjaava rooli, vaikka rahoitukseen kelpaa yksityinenkin raha. Vanhanen toivoo hankkeensa pelastavan Suomen näivettymiseltä, ongelmilta, joita väestökehitys tuo mukanaan niin työllisyyteen kuin tuottavuuteenkin.

Vanhasen visiossa on mielenkiintoista valtion keskeinen asema. Hän toteaa markkinaliberalismin ajan olevan ohi. Valtion otteen on tiukennuttava. Hallituksen sisällä tämä tietää mielenkiintoisia keskusteluja. Kokoomus elää yhä täydessä markkinauskossa. Siinä valtio on välttämätön paha, jonka pitäisi sekaantua niin vähän kuin mahdollista markkinoiden toimintaan.

Kokoomusta paremmin Vanhasen valtio-ajattelu sopisi sosialidemokraattien pirtaan, ja muutamia varovaisen myönteisiä arvioita Vanhasen esitys saikin demarileiristä.

Yhteiskunnan perusrakenteiden kunnostaminen valtion vauhdittamana tuntuu järkevältä kunhan pidetään huoli, ettei hankkeen myötä salakuljeteta keskustalaista aluepolitiikkaa paraatipaikoille.

Todellinen tarve ja saavutettavat hyödyt ratkaiskoot esimerkiksi tie- ja ratahankkeiden kohteet, eivät muut tekijät. Hyvin toimiva perusrakenne voi lisätä merkittävästi talouskasvun mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä, mikä tekee niihin kohdistuvista investoinneista kannattavia.

Vanhasen visio ei tarjoa apua käsillä olevaan talouskriisiin, joka syvenee päivä päivältä. Se on keskustalainen ohjelmajulistus. Hallituksen elvytystoimia joudutaan vielä odottamaan. Talouskriisin syvyys edellyttää, että lääkettä tulisi tarjota nyt lorauksittain, ei tipoittain.

Valtio joutuu ottamaan elvytystä varten velkaa. Valtiontalous ei aseta siinä esteitä, se on hyvässä kunnossa. Tärkeää on ehkäistä työttömyyden revähtäminen lama-ajan mittoihin. Velka on myös järkevää ohjata kohteisiin, joilla vahvistetaan ja parannetaan talouden suorituskykyä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva