Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.1.2009 - Niukka kilpailu pitää ruuan kalliina

Elintarvikkeet kallistuivat Suomessa viime vuonna historiallisen paljon. Monissa tuotteissa hintojen nousuprosentit olivat kaksinumeroisia. Selitykset ovat moninaisia: huonot sadot, energian, lannoitteiden ja kuljetusten kallistuminen, kysynnän voimistuminen kehitysmaiden markkinoilla ja heikosti toimiva kilpailu.

Nousupaineita syntyi sekä kotimaisista että ulkomaisista tekijöistä. Talouden taantuman ajatellaan pitävän hintoja kurissa tänä vuonna. Suomalaisia on lisäksi houkuteltu ajattelemaan, että loppuvuodesta toteutettava ruuan arvonlisäveron alennus laskisi hintoja.

Sen todistamiseksi on ehdotettu hintatarkkailua, jossa pidetään silmällä hintoja ennen ja jälkeen veron alennuksen. Ajatuksena on paljastaa pyrkimykset korottaa hintoja ennen veron alennusta keinona pitää kaupan osuus ennallaan, vaikka vero laskeekin. Hyöty jäisi tässä tapauksessa kaupalle, ei kuluttajalle, jolle sitä on kaavailtu.

Kuluttajan hyöty jää joka tapauksessa vähäiseksi, vaikka kauppa siirtäisi puhdasoppisesti koko alennuksen hintoihin. Muutaman euro kuukaudessa ei auta ketään taloudellisesti. Valtiolle alennus maksaa puolisen miljardia euroa. Ohjaamalla vastaava alennus keskitetysti pieni- ja keskituloisten verotukseen olisi saatu selvästi elvyttävämpi ja oikeudenmukaisempi lopputulos.

Hintatarkkailu jää paljolti kosmeettiseksi toimeksi. Elintarvikkeiden hinnanmuodostukseen tarkkailun vaikutus on olematon. Hintoja säätelevät aivan muut tekijät kuin satunnainen motkotus julkisuudessa.

Elintarvikeketju tuottajalta kuluttajalla on Suomessa jäykkä. Sekä jalostuksessa että kaupassa pari isoa tekijää säätelee markkinoita. Olemmeko nähneet merkkejä, että ne kävisivät veristä kilpailua keskenään?

Jalostuksen ja kaupan isot tekijät tietävät, etteivät ne saa toisiaan pois markkinoilta, joten niille on järkevämpää ottaa irti hyödyt nykyisestä tilanteesta ja säädellä keskinäistä otteluaan. Todellisia haastajia ei ole näköpiirissä.

Voimme ymmärtää, että maataloutta harjoitetaan Suomessa heikommin edellytyksin kuin valtaosassa EU-maita. Tämä nostaa hintoja vertailumaihin nähden. Nousulta puuttuvat kuitenkin pidäkkeet, joita hyvin toimiva kilpailu tuottaisi. Kaupan ja jalostuksen nykyiset rakenteet eivät sitä synnytä, eivätkä rakenteet hevin muutu. Mistä löytyy voima, joka rikkoisi tämän noidankehän?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva