Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.1.2009 - Energia on Venäjälle politiikan väline

Venäjän ja Ukrainan kuuma kaasukiista jäädytti sadat tuhannet eurooppalaiset kodit Venäjän lopetettua Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset. Polttoainepulan takia kylmä koetteli koteja 18 EU-maassa, mutta kiistasta kärsivät myös sen varsinaiset osapuolet.

Venäläisestä kaasusta riippuvaiset EU-maat joutuivat toisen kerran lyhyen ajan sisällä näkemään, miten venäläinen osapuoli suhtautuu tekemiinsä toimitussopimuksiin. Ne joutavat romukoppaan, kun avautuu tilaisuus näyttää Ukrainalle voimaa ja muistuttaa, miten ikävästi voi käydä, jos se tähyilee liian innokkaasti länteen. Venäjä haluaa pitää Ukrainan valtapiirissään.
Käytetyt keinot kääntyvät kuitenkin Venäjää vastaan. Maan uskottavuus sopimuskumppanina hapertuu entisestään. EU:n silmissä Ukrainan maksurästit Venäjälle eivät ole riittävä syy katkaista sovittuja kaasutoimituksia länteen.

Maiden on hoidettava keskinäiset maksujärjestelynsä ilman, että kiistoihin sekoitetaan joka kerran myös EU.

Ukrainalle kaasuhanojen sulkeutuminen merkitsi imagokolausta. Unionin ovia kolkutteleva maa leimautui lepsusti maksunsa hoitavaksi osapuoleksi. Taloudellinen itsekuri katsotaan EU:ssa hyveeksi, jota on helppo edellyttää jäsenyyteen halukkailta mailta, vaikkei se unionin sisälläkään aina järin korkeassa kurssissa ole ollut.

Vain Venäjä ja Ukraina ovat perillä kaasukiistansa syvimmästä olemuksesta, ja ainoastaan ne pystyvät ratkaisemaan erimielisyydet pysyvästi. EU on tehnyt selväksi, että se haluaa kaasun virtaavan sopimusten mukaisesti ilman katkoja. Kaasuhanojen uskotaan avautuvan tällä viikolla, kun kiista on muutaman ylimääräisen kiemuran jälkeen sovittu.

Venäjän kaasu on vaikeasti korvattavissa, eivätkä Ukrainan kiertävät putkireititkään synny hetkessä. EU:n ja kaasukiistan pääpukarien on sen vuoksi pidettävä yllä kykyä vuoropuheluun. Energiatulot ovat Venäjälle erittäin tärkeitä, eikä sillä ole varaa päästää uskottavuuttaan kaasuntoimittajana rapautumaan. Kansainvälinen talouskriisi lisää herkkyyttä pitää huolta maineestaan. 

Keskinäinen riippuvuus patistaa kaasukiistan osapuolia yhteistyöhön, vaikka epäluuloja jäi elämään. Venäjä ei arkaile käyttää energiaa politiikan välineenä. Lyhyen aikavälin voitoista voi kuitenkin syntyä pitkän aikavälin menetyksiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva