Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.1.2009 - Rauhantahto kadoksissa

Presidentti Martti Ahtisaari sanoi Nobel-juhlassaan joulukuussa, että rauha on tahdon asia: jos kiistan osapuolet haluavat lopettaa keskinäisen väkivallan, se on mahdollista. Tällaista tahdonilmausta ei ole Lähi-idässä näköpiirissä. Israelin hyökkäys Gazaan kärjistää alueen kiistoja, joiden laajentumisesta on jälleen merkkejä.
 Israel aloitti sotatoimet Gazan alueella valtaa pitävän Hamas-liikkeen provosoimana. Gazan puolelta Israeliin ammutut alkeelliset raketit ovat olleet Israelille enemmän ikävä muistutus vastapuolen mielipiteistä kuin sotilaallinen uhka. Hamas salli laukaisut valvomaltaan alueelta, vaikka se oli sopinut tulitauosta Israelin kanssa.
 Tällaisia provokaatioita ei voi pitää järkevinä, mutta Israelin täysimittainen sotilasoperaatio on silti aivan kohtuuton vastaus niihin. Siviilit ovat joutuneet kärsimään eniten. Gazassa puhutaan perustellusti humanitaarisesta katastrofista.
 Kansainväliset ponnistelut taistelujen lopettamiseksi ovat voimistuneet. Ennen kuin Yhdysvaltojen tukema Israel katsoo saavuttaneensa asetetut tavoitteet, ei väkivallan loppumisesta ole suuria toiveita.
 Sotilaallisesta voimastaan huolimatta Israel ei ole pystynyt saamaan aikaan alueelle pysyvää rauhaa. Väkivallan kierteeseen on hyökkäyksellä Gazaan saatu aikaan vain uusi vaihe, jolla osapuolet voivat myöhemmin perustella aseisiin tarttumisensa.
 Sota on politiikan jatkamista väkivaltaisin keinoin. Sekä Hamasilla että Israelilla on poliittisia tavoitteita. Hamas tuli valtaan vaalien voittajana. Israel ja Yhdysvallat ovat kuitenkin käytännössä mitätöineet voiton, koska Hamasilla on vääriä mielipiteitä: se ei suostu tunnustamaan Israelin valtiota.
 Israelin tavoite on turvata olemassaolonsa. Se nojaa siinä sotilaalliseen voimaan, ja on osoittanut poliittista lyhytnäköisyyttä suhteettomalla voimankäytöllään. Sotakoneistoa rahoittaa Yhdysvallat avokätisesti, kun taas EU rahoittaa useimmiten väkivallan jälkien siivousta.
 Vaikka aseet saataisiin vaikenemaan Gazassa, se ei riitä vakauttamaan Lähi-itää. Väkivallan vuosikymmeniä jatkuneen kierteen katkaiseminen näyttää mahdottomalta. Ahtisaari tosin muistutti, että tällaiset kierteet on ihmisten aikaansaamia ja ihmiset voivat ne myös katkaista. Jos haluavat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva