Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.1.2009 - Luottamusta tarvitaan

Tulevaisuuden hahmottaminen on monien mielestä nyt poikkeuksellisen vaikeaa. Oli kyse sitten talouden, politiikan tai kansainvälisen tilanteen kehityksestä, näkymiä pidetään hämärinä. Mistään ei tunnu löytyvän kiinnekohtaa, joka helpottaisi ennakointia.
Epävarmuutta selittää parhaimmin kenties se, etteivät koskaan aikaisemmin ongelmat ole koetelleet niin laajasti ja niin samanaikaisesti kansainvälistä yhteisöä kuin nyt. Taloudessa nousu- ja laskusuhdanteita on koettu toki ennenkin, mutta jos jossakin on menty alamäkeä, ovat käyrät toisaalla osoittaneet ylöspäin ja kompensoineet menetyksiä.
Tällä kertaa on löydettävä ratkaisut siihen, miten kaikkia merkittävimpiä maailmantalouden yksiköitä samanaikaisesti koetteleva laskusuunta katkaistaan ja käännetään nousuksi. Se tekee tulevaisuuden arvioinnin vaikeaksi.
 Talouskriisi voidaan nähdä yhtenä seurauksena kyltymättömästä ahneudesta, jolle heikko ulkopuolinen kontrolli ja liian vahva luottamus rahoitusyhtiöiden omaan kontrolliin tekivät tilaa.
On mahdollista ja toivottavaa, että rahoitusmarkkinoille luodaan kansainväliset pelisäännöt ehkäisemään holtittomuuksia. Niiden paljastuminen aluksi amerikkalaisilta rahoitusmarkkinoilta johti luottamuksen romahtamiseen rahoitusjärjestelmässä. Se tyrehdytti rahan normaalit liikkeet ja veti reaalitalouden eli yritykset syvälle vaikeuksiin.
 Kriisi on osoittanut, että luottamus on kuin vipuvarsi: sen avulla väännetään helposti liikkeelle isotkin asiat, ilman sitä ei mikään liikahda. Luottamusta lisäävillä toimilla on merkittävää kysyntää.
Niitä odotetaan erityisesti Yhdysvaltojen uudelta presidentiltä, parin viikon kuluttua tehtävässä aloittavalta Barack Obamalta. Häneen kohdistuu valtaisia odotuksia. Maan talous olisi saatava tolpilleen, Irakin sota loppumaan, rauha Lähi-itään ja terroristit kuriin. Obama tuo toivoa, ja jos hän uusine hallintoineen pystyy vielä lisäämään luottamusta, on saavutettu jo paljon. Taikatemppuihin ei hänkään kykene.
 Luottamus vaikuttaa myös Suomen kehitykseen. Jos kuluttajat tekevät paniikkijarrutuksen, kansantalous hiipuu oikein kunnolla, koska vientikään ei vedä. Järkevä yksityinen kulutus ja julkiset investoinnit auttavat pitämään yllä työllisyyttä ja rakentamaan kiinnikkeen seuraavaan nousukauteen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva