Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.12.2008 - Kokoomuksen tulikoe vasta tuloillaan

Kokoomus on tuoreimmassa mielipidekyselyssä (HS 21.12.) suosituin puolue, ja se on tehnyt pesäeron sosialidemokraatteihin ja keskustaan. Kysely tehtiin ennen kuin kokoomusjohtaja Jyrki Katainenkin myönsi Suomen talousnäkymät huolestuttaviksi. Kun se lopulta tapahtui, hänen johtamansa valtiovarainministeriö ei enää tohtinut ennustaa numeroin ensi vuoden kehitystä.

Siitä voi päätellä, miten syvää epävarmuus on. Sosialidemokraatit ovat kesästä lähtien varoitelleet talouden kääntymisestä laskuun ja tarjonneet hallitukselle yhteistyötä hankaluuksien hoitamiseksi. Yhteistyö ei ole kelvannut.

Suhdannetaantuman ensimmäiset potkut osuvat työntekijäammatteihin irtisanomisina ja lomautuksina. Syntynyt tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisen kannatuksen kasvuksi SDP:lle, vaan se näyttää trendinomaisesti valuvan perussuomalaisille. Puolueen suosio on vankistunut kokoomustakin voimakkaammin. Se osaa kosketella muutosvastaisen ja ulkomaailmaan epäluuloisesti suhtautuvan kansanosan tuntoja. Mikäli muut puolueet eivät pian löydä vastalääkkeitä perussuomalaiselle populismille, seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset toistavat SMP:n ja Veikko Vennamon vuoden 1970 saavuttaman jättivoiton.

Taantuma ei ole toistaiseksi koetellut merkittävästi niitä ammattiryhmiä ja tulonsaajia, joiden parissa kokoomus on perinteisesti ollut suosituin puolue. Hyvätuloisille on ensi vuodellekin pedattu etuja, joista muut eivät pääse osallisiksi. Kokoomuksen kannatus punnitaan todenteolla, jos taantuma ravistelee kovin käsin myös kokoomuksen kannattajia. Toisin kuin nyt, puoluejohdon retoriikka ei silloin yksin auta, tarvitaan myös näyttöjä.

Oppositioasema ei ole kääntänyt SDP:n kannatusta nousuun. Vaalikausi lähenee puoliväliään. Puolue on ollut aloitteellinen ja haastanut hallituksen mm. talouspoliittisilla avauksillaan. Niiden painoarvo kasvaa talousnäkymien heiketessä. Vaihtoehto hallituspolitiikalle on olemassa, mutta siitä täytyy jatkuvasti muistuttaa.

Yleisen epävarmuuden kasvaessa SDP:n rooli on tarjota uskottava tie ulos vaikeuksista. Kulkijoita sille tielle saadaan tosiasioihin ankkuroidulla politiikalla. Se pitää yllä yhteiskunnan kykyä huolehtia myös vähäosaisistaan.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva