Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.12.2008 - Työaikojen villi meno törmäsi EU-parlamenttiin

Eurooppalaisia työoloja säätelevä työaikadirektiivi muuttui Euroopan parlamentissa palkansaajille myönteisesti, kun enemmistö parlamentaarikoista kaatoi direktiiviesitykseen sisältyneet työelämän heikennykset. Lopullinen muoto direktiiville syntyy vasta sovittelumenettelyssä, koska parlamentti ja ministerineuvosto olivat eri mieltä sen sisällöstä.

Ministerineuvosto oli hyväksynyt mm. sen, että viikkotyöaikaa olisi voitu venyttää 65 tuntiin saakka. Parlamentin käsittelyn jälkeen raja tulee vastaan 48 tunnissa. Siitä voidaan poiketa vain, jos yhteisesti sovittu työehtosopimus sen sallii.

Palkansaajille myönteistä on myös se, että koko päivystysaika katsotaan työajaksi, kun ministerineuvosto katsoi, että päivystysaika olisi voitu jakaa aktiivisiin ja ei-aktiivisiin jaksoihin. Parlamentin kanta tuo työaikasäännösten piiriin lisäksi ylemmät toimihenkilöt.

Euroopan parlamentti rakensi ratkaisullaan tuulensuojan palkansaajille uusliberalistista puhuria vastaan. Se torjui direktiiviesityksen, joka olisi heikentänyt työoloja. Ministerineuvoston kannan kaatajilla oli parlamentissa erittäin selvä enemmistö. Työelämän heikennystä merkitsevän esityksen kannalla oli näkyviä suomalaisenkin oikeiston edustajia. Näpeilleen sai myös vihreä työministeri Tarja Cronberg, joka tuki ministerineuvoston näkemyksiä.

Torjuntavoitto koskee kymmeniä miljoonia palkansaajia, ja on sen vuoksi varsin merkittävä. Direktiivin tarkoituksena on luoda vähimmäissuoja työntekijöille. Jäsenmailla on oikeus parempiin järjestelmiin, mutta direktiivin määräyksiä ei ole lupa alittaa.

Suomalainen ay-liike on ilmaissut tyytyväisyytensä työaikadirektiivin epäkohtien kaatumiseen. Jos lopullinen muotoilu säilyy tällaisenaan, direktiivillä ei ole suoria vaikutuksia suomalaiseen järjestelmään. Työaikoja säädellään vastakin työehtosopimuksin sekä työaika- ja työsopimuslain määräyksin.

EU pitää kiinni sosiaalisesta ulottuvuudestaan, vaikkei se ministerineuvoston näkemyksissä paljon painanutkaan. Parlamentti antoi äänestystuloksellaan selkeän viestin sovintomenettelyyn omasta tahdostaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva