Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.12.2008 - Sata-komiteasta tuli keskustalle koetinkivi

Vanhasen toisen hallituksen kunnianhimoinen tavoite uudistaa sosiaaliturva perusteellisesti on vaikeuksissa. Hallitus joutui antamaan kuukauden lisäaikaa hanketta valmistelevalle Sata-komitealle. Pyrkimys on saada aikaan yksimielinen esitys, mutta lisäaika osoittaa, että sen saavuttaminen on hyvin vaikeaa.

Hallituksen mielestä uudistus ei saa aiheuttaa lisämenoja. Asiantuntijat taas katsovat, ettei sosiaaliturvaan ei saada parannuksia, ellei siihen osoiteta myös lisää rahaa. Muuten se, minkä jotkut uudistuksen myötä saisivat, olisi pois joiltakin muilta. Tällaista nollasummapeliä pelataan perusturvan ja ansioturvan välillä.

Komitea junnaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa, toimeentulotukea ja takuueläkettä koskevassa väännössä. Komiteasta on tihkunut tietoja työttömyysturvan heikennyksistä. Ay-liikkeelle tällaiset muutokset ovat niin karvaita lääkkeitä, ettei niitä hevin niellä.

Valmisteluun saatu lisäaika parantaa mahdollisuuksia yksimieliseen uudistukseen, vaikkei siitä mitään takeita olekaan. Tarve yksituumaisuuteen on ilmeinen. Käsillä oleva hanke on mittava ja koskettaa niin monia suomalaisia, että sen toteuttaminen erimielisen mietinnön pohjalta ennakoi suuria vaikeuksia tulevaisuudessa.

Karkea jakolinja kulkee perusturvan ja ansioturvan kehittäjien välistä. Ilman lisärahoituksen löytymistä on vaikea kuvitella, että kokonaisuudistuksesta päästään yhteisymmärrykseen. Vastakkain komiteassa ovat hallituksen, erityisesti päähallituspuolue keskustan ja työmarkkinajärjestöjen näkemykset.

Keskustalle sosiaaliturvan uudistus on tärkeä. Samalla se on herkkä kipupiste. Vaalitappiosta toiseen rämpineen puolueen on pakko hakea ryhtiä otteisiinsa. Muuten se jää entistä pahemmin kokoomuksen jalkoihin. Keskusta haluaa pisteet kotiin sosiaaliturvan avulla.

Tästä ei ole kuin kukon askel siihen, että puolue vetää komiteassa kovaa linjaa perusturvan puolesta. Keskusta tuskin kaihtaa erimielistä lopputulostakaan. Hallituspuolueilla on siinäkin tapauksessa poliittista voimaa viedä hanketta eteenpäin. Keskustalle kysymys on poliittisesta uskottavuudesta ja tulevaisuudesta. Silloin ei nöyristellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva