Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.12.2008 - Ulvila täpärästi nauhakaupunkiin

Ulvilan kaupunginvaltuuston maanantainen päätös liittyä Kokemäenjokilaakson nauhakaupunkiin syntyi niin täpärästi äänin 18-17, että nauhakaupunkihankkeen ajajien tuskin kannattaa vielä voitonmaljoja kohottaa.

Ulvilan valtuustolle kuntaliitospäätös Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen kesken oli problemaattisin, koska Ulvilassa mielipiteet kuntaliitoksen suhteen ovat olleet pahasti kahtiajakautuneita. Kokemäellä, Harjavallassa ja Nakkilassa myönteiset päätökset syntyivät helpommin.

Ulvilassa yhden äänen enemmistöllä tehty päätös ennakoi takuuvarmasti vaikeuksia, koska häviölle jääneet tuskin tyytyvät tappioonsa. Jo ennen kaupunginvaltuuston kokousta oli tiedossa, että mikäli valtuusto hyväksyy kuntaliitoksen Harjavallan, Nakkilan ja Kokemäen kanssa, päätöksestä tullaan valittamaan.

Syksyn kunnallisvaaleissa valittu uusi valtuusto, jonka enemmistön tiedetään olevan itsenäisen Ulvilan ja Pori-yhteistyön kannalla, tulee kaiken todennäköisyyden mukaan ottamaan liitospäätöksen uudelleen käsittelyynsä. Sitä ennakoi jo yhdeksän sosialidemokraatin päätökseen jättämä eriävä mielipide.

Ulvilan täpärä äänestystulos jättää hampaankoloon monia asioita. Päättäjien enemmistö on vienyt nauhakaupunkihanketta eteenpäin systemaattisesti sivuilleen vilkuilematta. Edes kunnassa viime metreillä järjestetty mielipidekysely ei lukkoonlyötyihin kantoihin juuri  vaikuttanut, vaikka mielipidekyselyssä 52,1 prosenttia vastanneista oli itsenäisen Ulvilan ja Pori-yhteistyön kannalla ja vain 39,1 prosenttia kannatti nauhakaupunkia.

Lisäksi mielipidetiedustelun kysymyksiä oli manipuloitu niin, että vastaaminen oli monille ylivoimaista. Todennäköisesti siitä johtui myös kyselyn suuri hylkäysprosentti.

Syksyn kunnallisvaalit käytiin paljolti kuntaliitosasian ympärillä. Kuntavaaleissa syntyi uusi valtuusto, jonka enemmistön yhteistyösuunta on Pori. 

Ulvilan suuntautumisessa ei ole sanottu vielä lopullista sanaa. Jos Ulvilan uusi kaupunginvaltuusto ottaa asian uudelleen käsittelyynsä ja muuttaa päätöstä,se romuttaisi samalla koko nauhakaupunkihankkeen.

On myös tiedossa, että valtioneuvosto suhtautuu nihkeästi kuntaliitoksiin, jotka sotivat Paras-lain henkeä vastaan. Kuntien palvelurakenneuudistusta koskeneessa puitelaissa edellytetään, että kuntaliitosten tulee pohjautua työssäkäyntialueisiin.

Nauhakaupunki-kuntaliitos on tämän periaatteen vastainen, koska 48 prosenttia ulvilalaisista käy Porissa työssä. Nauhakaupunki ei ole toiminnallisesti paras mahdollinen kokonaisuus. Sen pitäisi tietää myös ministeri Anne Holmlundin, joka loisti poissaolollaan Ulvilan tehdessä ratkaisevaa päätöstä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva