Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.12.2008 - Rauha on tahdon asia

Nobelin rauhapalkinnon keskiviikkona vastaanottanut presidentti Martti Ahtisaari tiivisti Nobel-luennossaan pitkän kokemuksensa kriisien sovittelijana ja rauhanneuvottelijana havaintoon, että rauha on tahdon asia. Rauha syntyy, jos kiistan osapuolet sitä todella haluavat. Sodat ja kriisit eivät ole ennalta määrättyjä, väistämättömiä tapahtumia, vaan ihmisten aikaansaannoksia. Silloin vahingotkin ovat ihmisten korjattavissa.
 Ahtisaaren havainto pätee myös Lähi-idän monikymmenvuotiseen  kriisiin. Sekin näyttää aukeamattomalta solmulta, mutta on Ahtisaaren mielestä ratkaistavissa rauhanomaisesti. Harvalla on yhtä lailla perusteita kannalleen kuin Ahtisaarella, vaikka tuskin hänkään ajattelee, että väkivaltaisuuksien kääntäminen rauhaksi olisi helppo ja nopea tehtävä.
 Ahtisaari ei kaihtanut viestin lähettämistä myöskään Yhdysvaltojen seuraavalle presidentille. Barack Obaman hän toivoo ottavan Lähi-idän kriisipesäkkeiden rauhoittamisen ulkopolitiikkansa kärkitavoitteiksi. Ilman Israelin ja Palestiinan sopua ei ole toivoa, että alueen levottomuudet rauhoittuisivat.
 Yhdysvalloilla on siellä niin paljon vaikutusvaltaa, että siltä on syytäkin odottaa nykyistä aktiivisempaa otetta rauhan turvaamiseksi. Sitä paitsi Israelin ja Palestiinan suhteiden kääntäminen rauhanomaisiksi säteilisi laajalle muslimimaailmaan. Kiistat ovat pitäneet siellä yllä voimakasta amerikkalaisvastaisuutta ja luoneet osaltaan pohjaa terrorismille.
 Ahtisaaren puhe Oslossa kuvaa häntä henkilönä. Puhe oli analyyttinen ja rohkea, mutta se ei syyllistänyt ketään. Sovittelija ei hae syyllisiä, hän hakee ratkaisuja myös niiden kanssa, jotka ovat tehneet pahaa.
 Ahtisaari sälytti puheessaan suorasanaisesti vastuun ratkaisemattomista kriiseistä vallassa oleville johtajille; rauha on tahdon asia. Tarkasti miettien viestillä on kova sisältö.
 Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Ole Danbolt Mjös lainasi puheessaan toisen suomalaisen nobelistin F.E.Sillanpään ajatusta, että se, joka rakentaa rauhaa, rakentaa ihmisyyttä. Mjösiä voi onnitella harvinaisen hyvästä, tilaisuuteen ja henkilöön osuvasta sitaatista.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva