Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.12.2008 - SDP teki riuskan elvytyspaketin

Arvuuttelu, tuleeko taantuma Suomeen vai ei, on päättynyt. Suomen Pankki ennustaa kansantalouden supistuvan ensi vuonna puoli prosenttia. Seuraavana vuonna päästään vain vaivoin takaisin kasvu-uralle. Riski tätäkin heikommasta kehityksestä on merkittävä. Tarmo on käännettävä torjumaan taantuman haittoja.
Talouden nopea ja jyrkkä huononeminen yllätti Vanhasen porvarihallituksen, tai se halusi myöhentää tosiasioiden tunnustamista kunnallisvaalien pelossa. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kunniaksi hallitukselle. Se on reagoinut taantumaan sekä liian myöhään että liian ponnettomasti.
Tiedon puutteesta ei voi olla kysymys. Pääoppositiopuolue SDP varoitti jo kesällä talouskasvun hidastuvan ennakoitua nopeammin. Vallantäyteiselle hallitukselle ei ole kelvannut tarjottu yhteistyökään. Lasku tulee maksettavaksi siinä, että työllisyys menee pahempaan jamaan kuin jos hallitus olisi alunperin ottanut tilanteen vakavasti.
Hallitukselle ei maistu ajatus, että työttömyyden ennalta ehkäisy on parasta työllisyyspolitiikkaa. Se tulee myös halvemmaksi kuin massatyöttömyyden pitkäaikaisten vahinkojen hoitaminen. Jos tämä ei viime vuosikymmenen kokemusten valossa ole käynyt selväksi, hallitus on siirtynyt jonnekin virtuaaliseen markkinauskoisten maailmaan.
 Finanssipolitiikasta ei tänä vuonna ole tullut tukea talouskasvulle. Julkisen kulutuksen ja investointien kehitys on ollut kokonaistuotannon kasvua hitaampaa. Talouden elvytys vaatii riuskempia otteita kuin mihin hallitus on pystynyt.
SDP esittää miljardin euron elvytyspakettia keventämään pieni- ja keskituloisten verotusta, tukemaan kuntapalveluja ja lisäämään koulutusta sekä investointeja. Kokonaisuuden arvioidaan tuovan noin 30 000 uutta työpaikkaa. Jokainen työllinen merkitsee lisää verotuloja. Vaikka valtio joutuu ottamaan lisää velkaa, työllisyyden ylläpitäminen auttaa sen hoitamisessa.
Vakaan talous- ja työllisyyskehityksen kannalta merkittävät työehtoneuvottelut osuvat yksiin taantuman kanssa. On tolkutonta, ettei käytettävissä ole - työnantajien tahdosta - tehokkainta välinettä koordinoida sopimustoimintaa ja kansantalouden tarpeita. Pessimismiä ei vähennä, että maan hallitus näyttää neuvottomalta työmarkkinapulmien ratkomisessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva