Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.12.2008 - Elintarviketurvallisuus vaarantuu herkästi

Tiedot dioksiinin saastuttaman irlantilaisen sianlihan viennistä yli pariinkymmeneen maahan muistuttavat siitä, miten helposti elintarviketurvallisuus voi vaarantua. Rutiinitarkastuksessa löydetyn saastuneen lihan alkuperä ja saastumisen syyt alkavat olla selvillä. Dioksiinin löytyminen on johtamassa laajoihin joukkoteurastuksiin. Valmiit tuotteet vedetään lisäksi pois markkinoilta ja hävitetään. Irlannin elintarviketuotannon maine koki kovan kolauksen.

Pienehkö erä irlantilaista sianlihaa on ilmeisesti tuotu myös Suomeen. Tosin suuret lihanjalostajat ovat ilmoittaneet, etteivät ne käytä muuta kuin kotimaista raaka-ainetta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vedättää epäilyttävät tuotteet pois markkinoilta.

Dioksiinin tiedetään aiheuttavan syöpää, jos myrkylle altistuu pitkäkestoisesti. Evira suosittelee, ettei irlantilaista sianlihaa tai siitä valmistettuja tuotteita käytetä ravinnoksi. Jos niin on kaikesta huolimatta päässyt käymään, ei viraston mukaan ole syytä menettää yöuniaan. Sairastumisen riskiä pidetään toistaiseksi vähäisenä.

EU:ssa tavaroiden vapaan liikkuvuuden tuomiin hyötyihin liittyy riski nopeasti ja laajalle ulottuvista ikävistä seurauksista. Riski toteutui, kun irlantilaisen sianlihan laatu ei vastannut terveysvaatimuksia. Skandaali ei ole ensimmäinen, joka koettelee eurooppalaista järjestelmää. Hullun lehmän tauti ja salmonellan yleisyys Euroopassa ovat hyvin muistissa. Kannattaa muistaa myös, että EU on asettanut tiukat rajoitukset suomalaisen silakan viennille korkean dioksiinipitoisuuden vuoksi.

Elintarvikkeiden laatu voi huonontua jonkin vahingon vuoksi. Tilanne käy huolestuttavaksi, jos vakavia terveysriskejä tuottavan toiminnan pontimeksi paljastuu ainoastaan taloudellisen edun tavoittelu. Siinä ihmisen kekseliäisyys on loputon, mikä tarkoittaa, etteivät ruokaskandaalit välttämättä lopu irlantilaiseen sianlihaan.

Suomalaisia sianlihan tuottajia Irlannin dioksiiniskandaali tuskin suuresti harmittaa. Se vahvistaa kotimaisen lihan kysyntää. Varmaan jokainen joulukinkun ostaja pyrkii tämän jälkeen varmistamaan, että juhlapöytään hankittu tuote on suomalainen. Se katsotaan nyt laadun takeeksi, ja olisi katastrofi, mikäli näissä odotuksissa petyttäisiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva