Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.12.2008 - Keskustan ja kokoomuksen mittelö kovenee

Matti Vanhasen toisen hallituksen ministerit ovat yltyneet keskinäiseen kädenvääntöön alueellistamisesta ja tuottavuusohjelmasta. Ensin työministeri Tarja Cronberg (vihr.) arvosteli lehtihaastattelussa alueellistamisen tuloksia ja piti hanketta epäonnistuneena.
 Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) tyrmäsi kollegansa arvostelun. Hän taas suuntasi täyslaidallisen Jyrki Kataisen (kok.) johtamaan valtiovarainministeriöön, joka Pekkarisen mielestä vaatii tuottavuusohjelman nimissä aivan liian suuria supistuksia työ- ja elinkeinoministeriön henkilöstöön.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan katsoo, että alueellistamisohjelman tavoitteet ovat liian väljät. Hän on lisäksi huolissaan siitä, että jos maan ainoan metropolialueen kehittäminen laiminlyödään, koko valtakunta joutuu siitä kärsimään.
 Ristivetoa hallituksessa on niin, että se kuivattaisi komppanian pyykit. Alueellistaminen ja tuottavuusohjelma eivät itsessään ole kysymyksiä, jotka repisivät hallituksen rivejä näin pahasti. Ne ovat politiikan kipupisteitä, joiden hipaiseminenkin saa tunteet pintaan.

Kokoomus ei ole läheskään yhtä innostunut kuin keskusta siirrättämään työpaikkoja pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Vapaavuoren kannanotosta voi päätellä, että kokoomus suuntaisi voimavarat metropolialueen kehittämiseen, koska se takaa puolueen mielestä hyvinvointia koko maahan. Kokoomuksen ei tarvitse huolestua tällaisten kannanottojen vuoksi myöskään kannatuksestaan.

Toisin on keskustan. Vaalitappio niskassaan sen on kaikin keinoin yritettävä näyttää, että keskusta on vahvimmin maakuntien puolella. Kunnallisvaalien alla se pyrki tekemään Transtechin vaunutilauksesta itselleen vaaliaseen. Pekkarisen kapinointi valtiovarainministeriötä vastaan kumpuaa samasta tarpeesta korostaa keskustan merkitystä maakunnille.

Päähallituspuolueiden suhteisiin sisältyy vahvoja jännitteitä. Kokoomuksen kannatus on myötätuulessa, keskusta kipuilee laskevien numeroiden kanssa. Sen kannalta hallituskumppanin vauhti näyttää huolestuttavan hyvältä. Jos kokoomuksen suosio yhä vankistuu, puolueesta tulee porvaripuolella selvä ykkönen.

Keskustan on siksi pakko ottaa kovat keinot käyttöön, mikä näkyy ryskeenä hallituspolitiikassa. Matti Vanhasen asema puheenjohtajana joutuu myös tiukkaan arviointiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva