Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.12.2008 - Ulvilan päättäjät veitsen terällä

Maanantaina julkaistun mielipidekyselyn mukaan selkeä enemmistö eli 52,1 prosenttia ulvilalaisista kannattaa itsenäisen Ulvilan säilyttämistä ja vastustaa nauhakaupunkiin liittymistä. Nauhakaupunkivaihtoehto sai kyselyssä 39,1 prosentin kannatuksen. Näinollen Ulvilan päättäjillä ei pitäisi olla suurta päänvaivaa kaupungin tulevasta ratkaisusta. Jos ulvilalaisten enemmistön kantaa haluttaisiin noudattaa, Ulvila säilyisi itsenäisenä ja lisäisi perusturvan osalta yhteistyötä Porin kanssa. Se olisi luonnollinen ratkaisu, jota ulvilalaisten enemmistö toivoo.

Mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Tämän hetken ennuste on, että Ulvilan päättäjät tulevat sekä kaupunginhallituksessa että -valtuustossa päätymään kuntalaisten mielipiteistä välittämättä enemmistöäänin nauhakaupungin kannalle. Jos näin todella tapahtuu, on syytä olla erittäin huolestunut kunnallisdemokratian jakomielisestä tilasta Ulvilassa.

Nauhakaupungin perustamisen kannalla olevat päättäjät ovat vähätellen suhtautuneet mielipidekyselyn tuloksiin. Asenteellisuus näkyi jo mielipidekyselyn kysymyksenasettelussa, jossa selkeitten vaihtoehtojen sijasta haluttiin johdatella vastaajia päättäjien enemmistön kannalta mieluiseen lopputulokseen. Hämäävä kysymyksenasettelu saattoi olla syynä hylättyjen äänten ja ei osaa sanoa -vastausten suureen määrään. Olisiko itsenäisen Ulvilan kannatus ollut vielä suurempi, jos kysymyksenasettelu olisi ollut selkeä?

Kaikki ulvilalaiset eivät kuitenkaan antaneet hämätä itseään, vaan kuntalaisten enemmistö oli itsenäisen Ulvilan ja Porinseudun perusturvayhteistyön kannalla.

Ulvilan päättäjät ovat nyt veitsen terällä. Kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa ensi maanantaina ja kaupunginvaltuusto seuraavana. Päättäjillä on siis vielä muutama päivä aikaa nousta poteroistaan ja kuunnella kuntalaisten antamaa viestiä.
Jos tämä valtuusto ei kuntalaismielipiteestä välitä, seuraa päätöksenteossa sekava tilanne. Nauhakaupunkipäätöksestä lähtee vuorenvarmasti liikkeelle valituskierre, jolla valtuuston päätös pyritään kumoamaan ja juuri kuntavaaleissa valittu uusi valtuusto ottaa asian ensi vuonna käsiteltäväkseen. Lopullinen ratkaisu saattaa olla toinen, koska uusi valtuusto on Pori-myönteisempi.
Paras-laki edellyttää, että uudet palvelurakenteet muodostuvat työssäkäyntialueiden pohjalle. Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että 48 prosenttia ulvilalaisista käy Porissa työssä. Ulvilan päättäjien pitäisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja noudattaa kuntalaisten enemmistön mielipidettä. Silloin voitaisiin aidosti sanoa, että demokratia toimii ja päättäjät kuuntelevat kuntalaisia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva