Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.12.2008 - Uudet kunnanvaltuustot joutuvat koville

Taloushuolet kasvavat kunnissa. Henkilöstön lomautuksia suunnitellaan monella paikkakunnalla, kun muita menosäästöjä ei enää tunnu löytyvän. Toinen tie tasapainottaa kunnan taloutta on kiristää verotusta. Ensi vuonna siihen turvautuu ennakkotietojen mukaan 67 kuntaa. Kuntaverotuksen tiukennus koskettaa lähes 800 000 suomalaista.

Verotus kuitenkin kevenee lievästi valtaosassa kuntia kunnallisverosta tehtävien suurten verovähennysten seurauksena. Keskimääräinen tuloveroprosentti nousee silti ensi vuonna hieman, ja vuoden 2010 talousnäkymiä pidetään hyvin heikkoina.
 Valtion ja kuntien taloussuhde on jännitteinen. Kunnat kokevat joutuneensa maksumiehiksi, joilta valtio vie enemmän kuin antaa. Se ajaa kunnat verotuottojen laskiessa ahdinkoon. Niiden kyky huolehtia palvelutehtävistään heikkenee. Veroruuvia ei voi loputtomiin kiristää.

Verotus kuntatalouden rahoittajana vaatii uudistuksia. Ei ole oikein, etteivät pääomatulojen saajat maksa kunnallisveroa, vaikka saavat osansa kuntapalveluista. Verotuksen lähtökohdat tuntuvat unohtuneen. Sen tehtävänä on sekä rahoittaa julkiset palvelut että tasata tuloeroja. Tasaus toimii kuntaverotuksessa huonosti, koska vero on tasavero, jota maksetaan saman prosentin mukaan tuloista riippumatta.

Porvarihallituksen veronkevennyslinja suosii hyvätuloisia. Se ryhtyi puhumaan kevennyksistä elvytyskeinona vasta kun talousnäkymät alkoivat heiketä jyrkästi. Puhe on onttoa, koska kevennysten suuntaaminen pieni- ja keskituloisiin elvyttäisi tehokkaammin kuin hallituksen valitsemat keinot.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ehdottanut kattoa kunnallisveroprosentille. Ehdotus on outo. Se kaventaisi kuntien itsemääräämisoikeutta ja veisi ongelmakunnan valtion holhoukseen. Parempi on varmistaa kuntien toimintaedellytykset reaalisilla lisäyksillä niiden valtionosuuksiin. Vanhasen esitys heijastaa perinteisen kuntapuolueen neuvottomuutta äkkiä ilmaantuneiden vaikeuksien ratkaisijana.

Ensi vuonna työnsä aloittavat uudet kunnanvaltuustot joutuvat kovan paikan eteen. Oma kunta pitäisi luotsata vaurioitta talouskarikoiden ohi. Tulot pienenevät, mutta menot ovat kasvussa. Valtio on kääntänyt selkänsä eikä veroprosenttia olisi oikein varaa enää nostaa eikä henkilöstöä lomauttaa.

Jatkossa tarvitaan hyviksi havaittujen käytäntöjen tehokasta levittämistä. Tuottavuuden parantumista valtio voisi palkita lisäämällä osuuttaan, vaikka tilapäisestikin, kuntapalvelujen rahoituksesta.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva