Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.11.2008 - Tuottavuus on muutakin kuin väen vähennystä

Valtionhallinnon uudistuspyrkimykset tuottavuusohjelman ja alueellistamisen avulla ovat vastatuulessa. Tavoitteet lisätä hallinnon tehokkuutta ja padota väestön keskittymistä pääkaupunkiseudulle eivät ole huonoja. Sen sijaan tapa, jolla hankkeita on toteutettu, herättää aiheellista arvostelua.
 Valtionhallinnon henkilöstöä laajasti edustava ammattiliitto Pardia vaatii valtion työpaikkojen säilyttämistä, kun tuottavuusohjelma edellyttää 9 600 henkilötyövuoden vähennystä vuoteen 2011 mennessä. Vanhasen porvarihallitus kiristi tavoitetta siten, että vuoteen 2015 mennessä tulisi saada aikaan 4 800 henkilötyövuoden lisävähennykset. Tosin tämä suunnitelma on nyt pantu jäihin.
 Tuottavuusohjelman toteutusta arvostellaan siitä, että henkilöstövähennyksiä viedään läpi kaavamaisesti etukäteen tehtyjen jyvitysten mukaan. Päähuomio on vähennyksissä, ei suinkaan tuottavuudessa.
 Alueellistaminen siirtää valtionhallinnon toimintoja pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Vain harva haluaa muuttaa työpaikkansa perässä. Kun ketään ei voida irtisanoa, valtion väki ainakin tilapäisesti runsastuu, koska uudella sijaintipaikalla on palkattava henkilöstöä hoitamaan siirrettyjä toimintoja.
 Valtion työpaikkojen vähennykset sopivat huonosti aikaan, jolloin työttömyys on lähdössä kasvuun. Erityisen huonosti sopivat ajankohtaan kaavailut leikata työvoimatoimistojen henkilöstöä. Työllisyystilanteen heiketessä tarvitaan nimenomaan toimia, joilla voidaan ehkäistä työttömyyden kasvua ja pitkittymistä. On sulaa hulluutta päästää käsistä välineet tähän.
 Tuottavuusohjelman kaavamaisuuden symboliksi on tavallaan noussut kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kohtalo. Sen toiminta vaurioituu pahasti, jos tutkimuskeskus joutuu ohjelman nimissä vähentämään henkilöstöään lähes kolmanneksella. Laskutikku ei yksinään riitä parantamaan tehokkuutta.
 Tuottavuusohjelma on syytä arvioida uudelleen. Sen lähtökohta on yhä pätevä: valtionhallinto tarvitsee lisää tehokkuutta, jotta se selviää tehtävistään työvoiman tarjonnan supistuessa.
 Sen sijaan ohjelman toteutustapa vaatii tarkistuksia. Keinot tehostaa työtä tiedetään parhaimmin siellä, missä työtä tehdään. Henkilöstöä on kannustettava käyttämään näitä keinoja. Se myös auttaa sopeutumaan aikaan, jolloin työelämästä poistuu enemmän väkeä kuin sinne tulee.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva