Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.11.2008 - EK:n hajautusmalli tiivistää palkansaajien rivejä

Työmarkkinapolitiikkaan tuli syvä muutos Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pantua tupo-oven tiukkaan säppiin. Työehdoista neuvotellaan vastedes liittotasolla ja paikallisesti. Hajautettu neuvottelumalli uudistaa muitakin työmarkkinapolitiikan rakenteita.
 Palkansaajakeskusjärjestöt päättivät alkuviikolla ryhtyä tiivistämään keskinäistä yhteistyötään. Järjestöjen työvaliokunnat ja johtoryhmät kokoontuivat silloin ensimmäistä kertaa yhteiseen palaveriin. Into tiivistää yhteistyötä on vahva.
 Yhteistyön alkutahdit lyötiin kuitenkin jo 30 vuotta sitten. SAK, TVK, STTK ja Akava sopivat tuolloin puheenjohtajatapaamisten pelisäännöistä. Niihin kirjattiin mm. vaatimus konsensuksesta päätöksissä. Tälle vuosikymmenelle tultaessa tämä yhteistyö oli kuitenkin hiipunut käytännössä olemattomiin. EK:n rykäisy sai uutta vauhtia palkansaajapuolen ajatuksiin.
 Tarve parantaa keskinäistä yhteistyötä kävi ilmeiseksi. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen on puhunut ryhtiliikkeestä palauttamaan intoa yhteistyöhön. Sopimustoiminta sektoroituu ja paikallistuu, mikä Ihalaisen mielestä tarkoittaa, että palkansaajien kannattaa harjoittaa yhteistyötä myös paikallisesti yli keskusjärjestö- ja liittorajojen. Lisäksi hän palauttaisi puheenjohtajatapaamiset säännönmukaisiksi.
 Työnantajien tahdosta tupot jäivät historiaan, mutta tarve koordinoida talous- ja työmarkkinapolitiikkaa ei. Mitä syvemmälle taantuma iskee, sitä enemmän tarvittaisiin keinoja suunnan muuttamiseksi.
 Seuraava neuvottelukierros käynnistyy keväällä. Taloudelliset lähtökohdat ovat paljon huonommat kuin 2007. Yhdessä sopimustoiminnan hajautumisen kanssa se lisää paineita tiivistää palkansaajapuolen yhteistyötä. Yhteisessä harkinnassa voivat olla sekä palkankorotukset että työehtosopimusten laadulliset tavoitteet.
 Tiedetään, että työantajaliitot pitävät tiukasti yhtä hajautuspuheista huolimatta. Sama linja on tarpeen palkansaajapuolellakin. Yhteiset tavoitteet toisivat neuvotteluihin vakautta eikä pienimpienkään liittojen tarvitsisi suunnistaa pimeässä sopimusta tehdessään.
 Palkansaajajärjestöillä on hyvät valmiudet tiivistää yhteistyötään. Ne pitää muuntaa käytännön toimiksi, jotta yhteistyön hyödyt saadaan irti neuvottelupöydässä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva