Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.11.2008 - Noormarkun järkiratkaisu

Porin seudulla kuultiin maanantaina historian siipien havinaa, kun Porin ja Noormarkun kunnallisvaltuustot päättivät Porin kaupungin ja Noormarkun kunnan liitoksesta. Molemmissa valtuustoissa hyväksytyn sopimuksen mukaan yhdistyminen tapahtuu 1.1.2010. Yhdistyminen toteutetaan liittämällä Noormarkun kunta Porin kaupunkiin.
Kuntaliitoksen juuret ovat parin vuoden takana, kun Porin kaupunki syksyllä 2006 Paras-hankkeen pohjalta tiedusteli seitsemältä naapurikunnaltaan halukkuutta kuntarajat ylittävään yhteistyöhön palvelujen järjestämiseksi tai vaihtoehtoisesti mahdollisuutta kuntaliitoksiin. Kuten muistetaan, vastaukset olivat torjuvia. Myönteisimmin asiaan kuitenkin suhtauduttiin Noormarkussa.
Kuntaliitos sai uudelleen puhtia vajaa vuosi sitten, kun Noormarkun kunnanvaltuusto esitti kuntaliitosselvityksen tekemistä toisaalta Porin, toisaalta Pomarkun kanssa. Pomarkku-vaihtoehto kuihtui matkalla, mutta porilaisten kanssa selvitystyö sujui vauhdilla.
Nyt molemmissa valtuustoissa hyväksytty kuntaliitos on järkiratkaisu, josta hyötyvät molemmat kunnat. Noormarkkulaisille kuntaliitos merkitsee varmempaa tulevaisuutta kuntapalveluille, porilaisille taas Porin seudun alueellista vahvistumista.
Nyt hyväksytty sopimus noudattaa kuntalakia siinä suhteessa, että yhdistyvät kunnat muodostavat yhteisen työssäkäyntialueen. Noin puolet noormarkkulaisista käy Porissa töissä.
Sopimus takaa, että kuntien palveluksessa oleva henkilöstö siirtyy entisin palvelusehdoin laajentuneen kunnan palvelukseen. Kuntalaki edellyttää myös, että Noormarkun johtavan henkilöstön asema sovitaan kolmen kuukauden sisällä valtuustojen yhdistämispäätöksestä.
Sopimuksessa on varsin yksityiskohtaiset maininnat siitä, miten palvelut yhteensovitetaan. Ne koskevat niin perusopetusta, toisen asteen koulutusta, lasten päivähoitoa, perusturvaa, taajamien ja kylien kehittämistä, yhdyskuntarakennetta, liikenneyhteyksiä sekä investointeja.
On aivan luonnollista, että kuntaliitos herättää pelkoja ja epäilyksiä varsinkin liittyvässä kunnassa, koska kunnallinen itsemääräämisoikeus on ollut kunnallishallintomme vankka perusta.
Mutta toimintaympäristö muuttuu kunnissakin ja kunnalliset palvelut on järjestettävä laajemmalla pohjalla. Siihen on paremmat edellytykset taloudellisesti vankassa kunnassa voimavarat keskittäen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva