Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.11.2008 - Kuluttaja saa lisää vaihtoehtoja

Kaupan sunnuntaimyynti vapautuu merkittävästi, kunhan maan hallitus vielä pääsee keskuudessaan yhteisymmärrykseen miten pitkään kaupat voivat olla auki sunnuntaisin. Keskiviikkona asia jäi avoimeksi, vaikka Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen Kaupan liitto olivat päässeet sopuun sunnuntaityöstä. Sen pohjalta hallitus valmistelee esityksen eduskunnalle, jonka käsissä lopullinen ratkaisu on.

PAM:n ja Kaupan liiton yhteisymmärrys poisti ratkaisevat esteet sunnuntaimyynnin vapautumiselta. Ratkaisun mukaan kaupat voivat olla auki sunnuntaisin kello 12-18 välisen ajan paitsi tiettyinä juhlapyhinä. Marras-joulukuussa myyntiaikaa jatketaan kello 21 saakka. Pienten, alle 400 neliön suuruisten ruokakauppojen aukiolossa ei ole mitään rajoituksia.

Erikoiskaupat, joista monet ovat pieniä, ovat olleet tiukasti sunnuntaimyynnin vapauttamista vastaan. Ne arvostelevat ratkaisua siitä, että se on tehty vain suurten kauppaketjujen ehdoilla. Erikoiskauppojen mukaan niiden sunnuntaimyynti on vähäistä ja aukiolo perustuu omistajien läsnäoloon. Palkatun henkilöstön käyttöön ei katsota olevan sunnuntaisin varaa.

Erikoiskauppoja on kitkeröittänyt sekin, että ne joutuvat suurissa kauppakeskuksissa noudattamaan keskuksen aukioloaikoja, kävi kauppa tai ei. Tähän tulee muutos, sillä pakko pitää myymälä auki keskuksen aukioloaikana poistuu.

Kaupan ja sen työntekijöiden lisäksi sunnuntaimyynti koskettaa kuluttajia. Ilta-aukiolon pidentäminen arkisin ja lauantaisin on ollut mieleen monelle kuluttajalle. "Vapausasteita" käydä kaupassa on tullut lisää, ja käynnit on voinut sovittaa entistä helpommin omiin aikatauluihinsa. Sama pätee sunnuntaimyynninkin avaamiseen.

Ihminen ei kuitenkaan ole pelkästään kuluttaja, vaikka kaikki voitava tehdään, että hän täyttäisi tämän roolinsa mahdollisimman tehokkaasti. Olisi hyödyllistä pohtia seuraamuksia, joita syntyy, kun yhteiskunta osa-alue toisensa jälkeen lähestyy 24/7-elämäntyyliä, jossa ollaan tavoitettavissa vuorokaudet läpeensä.

Lisääkö se yhteisöllisyyttä, perheenjäsenten yhteenkuuluvaisuutta tai kansakunnan kokonaishyvinvointia? Arjen sujumista aukioloaikojen lisäys voi helpottaa, mutta ihmisen ainoaksi elämänsisällöksi kuluttajan rooli ei riitä.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva