Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.11.2008 - Rakentaminen jäi vähälle elvytyspaketissa

Kansainvälinen rahoituskriisi on siirtynyt yllättävän nopeasti ja jyrkästi reaalitalouden puolelle. Se pakotti hallituksenkin arvioimaan uudelleen ensi vuoden budjetin perusteet, vain pari kuukautta sen antamisesta eduskunnalle. Sosialidemokraatit arvostelivat alun alkaen budjettiesitystä juuri siitä, mitä hallitus nyt yrittää korjata.

 Korjaustoimien viesti suuntautuu sekä yrityksille että kotitalouksille. Ideana on vahvistaa yritysten luottamusta siihen, että toiminta ei kaadu rahanpuutteeseen. Valtio pyrkii erilaisin järjestelyin varmistamaan yritysten rahoituksen oli kyse viennistä tai käyttöpääoman tarpeista.

Kotitalouksiin valetaan uskoa, ettei ole syytä leikata kulutusta. Talouskasvu lepää ensi vuonna yksityisen kulutuksen varassa. Ostovoima vahvistuu nelisen prosenttia, minkä pitäisi riittää voitelemaan talouden rattaat pitämään yllä lievää kokonaistuotannon kasvua.

Talouden vauhti kuitenkin hidastuu vähentäen verotuottoja. Samanaikaiset veronkevennykset tekevät valtion budjetista alijäämäisen. Parin miljardin euron aukko täytetään lisälainalla.

Se ei monien ylijäämäisten vuosien jälkeen merkitse suurtakaan riskiä valtiontaloudelle, jos kohta kertoo, miten poikkeuksellista aikaa eletään. Hyvätuloisen veronkevennysten rahoittaminen velalla herättää silti happamia ajatuksia, koska kevennysten painottaminen pienituloisille heijastuisi voimakkaammin kulutuskysyntään kuin suurituloisten suosiminen.

Hallituksen lisäpanostukset rakentamiseen jäivät toiveisiin ja tarpeisiinkin nähden vähäisiksi. Välittömät satsaukset ovat noin sata miljoonaa euroa. Muihin yrityspuolen miljardijärjestelyihin vedoten voi toivoa, että hallitus harkitsisi asiaa vielä kertaalleen. Rakennushankkeita ei polkaista liikkeelle käden käänteessä. Hidastelulla saatetaan tehdä pahaa hallaa alan työllisyydelle.
 Myönteistä on, että hallitus reagoi lopulta taloustilanteen muutokseen. Elvyttäviä tarkistuksia budjettiin tarvitaan, jotta Suomen talous ei hyytyisi. On myös varauduttava lisäpanostuksiin.

Vähitellen tulevat puntaroitaviksi työnantajienkin linjaukset. Pitääkö ideologinen tupo-kielteisyys pintansa, vai pääseekö pragmaattinen näkemys pannasta? Jos järki voittaisi, Suomi voisi käyttää parhaita keinojaan torjua talousvaikeuksia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva