Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.11.2008 - Liian vähän, liian myöhään

Pääministeri Vladimir Putin ilmoitti yllättäen Venäjän lykkäävän puutulliensa korotusta lähes vuodella. Ilmoitus tuli puolitoista kuukautta ennen kuin korotusten oli määrä tulla voimaan. Suomalaisittain ratkaisu on nahkapäätös. Se tuli liian myöhään, eikä se poista puutullien luomia ongelmia. Ne vain siirtyvät ajassa eteenpäin.
 Suomen metsäteollisuus on sopeuttanut toimintaansa siihen ajatukseen, ettei puuta kannata vuodenvaihteen jälkeen tuoda Venäjältä. Varastot on ajettu syksyn aikana täyteen. Kun samanaikaisesti markkinatilanne osoittaa tarpeita supistaa tuotantoa, ja kotimaisen puuraaka-aineen saatavuutta on parannettu, metsäteollisuuden tarve nojautua entistä kalliimpaan tuontipuuhun Venäjältä on käynyt perin vähäiseksi.
 Putinin ilmoitus kertoo Venäjän politiikasta jotakin hyvin olennaista. Maa ei taipunut muuttamaan puutullien korotuspäätöstä sen enempää Suomen kuin EU:n kanssakaan käydyissä neuvotteluissa, vaikka niissä tehtiin selväksi, että sen toiminta mm. rikkoo Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa tehtyjä sopimuksia.
 Vasta kun raha alkoi puhua, Venäjä muutti linjaansa. Finanssikriisistä käynnistynyt talouden alamäki tuntuu raaka-ainevetoisessa taloudessa nopeasti. Pörssikurssit ovat pudonneet, monet ulkomaiset sijoittajat ovat kaikonneet eivätkä saamansa kovan kohtelun jälkeen kovin innokkaasti edes harkitse paluuta. Venäjän talouden mittarit näyttävät alakulon suuntaan.
 Suomeen suuntautuvan viennin puutullit eivät heilauta Venäjän taloutta suuntaan eikä toiseen. Ajatus lisätä niiden avulla investointeja Venäjälle on kansainvälisen taloustilanteen vuoksi mennyt toistaiseksi kiville. Venäläisten kuvaan sopimuskumppanina on tästä prosessista jäänyt syvä lommo. Maa ei piittaa tekemistään sopimuksista, se ymmärtää vain voimaa, tällä kertaa taloudellista.
 Puutullien korotusten lykkääminen antaa suomalaiselle metsäteollisuudelle lisäaikaa sopeutua, mutta aika käytetään epäilemättä siihen, että riippuvuus venäläisestä puuraaka-aineesta ajetaan minimiin. Sen verran kovakouraista opetusta yrityksille on ollut tarjolla.
 Mahdollisesti prosessi jättää jonkinlaisen muistijäljen Venäjällekin säällisestä tavasta toimia. Lyhytnäköinen etujen ajaminen voi tuottaa pitkäaikaisen haitan.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva