Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.11.2008 - Työttömyyden torjunnassa eletään etsikkoaikaa

Rahoitusalan kriisi on yllättävän nopeasti kääntynyt koko talouden alamäeksi. Uutisia irtisanomisista ja lomautuksista tulee päivittäin. On aika varautua työttömyyden kasvuun. Kokemus osoittaa, että on järkevämpää ehkäistä työttömyyttä kuin hoitaa sen seurauksia. Nyt eletään etsikkoaikaa.
 Viime vuosikymmenen lamaa edeltäneeseen aikaan verrattuna Suomen talouden pohja vaikuttaa pitävämmältä. Yritykset, pankit mukaan lukien, ovat paremmassa kunnossa kuin tuolloin. Julkinen talous on saatu tasapainoon. Globaalin talouden muutokset tulevat kuitenkin läpi aikaisempaa nopeammin, mikä heijastuu välittömästi työllisyyteenkin. Muita puskureita kuin kyky mukautua ketterästi uuteen tilanteeseen ei ole.
 Hallituksen on sen vuoksi arvioitava uudelleen päätöksensä leikata työvoimapolitiikan määrärahoja. Ratkaisu tehtiin aivan toisenlaisten ennusteiden valossa kuin miltä todellisuus alkaa nyt näyttää. Leikkaukset on peruttava, jotta työvoimapolitiikalle saadaan työkalut ryhtyä taltuttamaan työttömyyttä ennen kuin se karkaa käsistä.
 Keinoja on käytettävissä. Yritykset ja TE-keskukset voivat yhteistyötä tehden ryhtyä räätälöimään koulutusta lomautetuille tai lomautusuhkan piirissä oleville. Yritykset saisivat koulutuksesta suoraa hyötyä itselleen, koska koulutus lisää juuri niitä valmiuksia, joita kyseinen yritys henkilöstöltään edellyttää. Koulutetut hyötyvät ammattiosaamisen kasvusta ja valtio työttömyysmenojen pysymisestä kurissa.
 Tällainen yhteishankintakoulutus auttaa yrityksiä pitämään kiinni osaavasta ammattiväestä. Tieto työelämään tulevien uusien ikäluokkien supistumisesta ja lähtevien ikäluokkien kasvusta on mennyt läpi. Pienin panostuksin koulutukseen yritykset voivat sekä nostaa väkensä ammattitaitoa että lisätä sen kiinnostusta pysyä työssä. Jokainen järkevä työnantaja tarttuu tällaiseen mahdollisuuteen.
 Viime vuosikymmenen laman syviä opetuksia on ollut, että työttömyyden päästäminen massamittoihin on mitä suurinta tuhlausta. Valtava määrä osaamista jää käyttämättä. Työttömyysmenot nousevat korkeiksi, ja työttömyyden vähentyminen tapahtuu hitaasti. Kovimman hinnan maksavat silti aina työttömäksi joutuneet.
 Vastuu siitä, ettei näin kävisi, on hallituksella ja yrityksillä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva