Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.11.2008 - Energian niukkuuteen on syytä varautua

Eduskunta alkaa keskiviikkona ruotia hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaa, johon on pakattu sisälle kunnianhimoinen tavoite sähkön omavaraisuudesta. Hallitus haluaa myös kääntää energian kokonaiskulutuksen laskuun vuoteen 2020 mennessä.
 Tavoitteista voi päätellä hallituksen kuunnelleen valmistelussaan teollisuuden ääntä. Kuluttajia, vaikka he joutuvatkin säästötalkoissa enimmäkseen maksumiehen rooliin, lohduttanee hieman se, että lupaamalla teollisuudelle riittävästi kohtuuhintaista energiaa luodaan edellytyksiä työpaikkojen säilymiselle kotimaassa.
 Huoltovarmuuden kannalta riippuvuus tuontisähköstä muodostaa merkittävän riskin. Se on suurimmillaan silloin, kun olosuhteet ovat hankalimmat, talvella kovien pakkasten aikaan.
 Sähkön omavaraisuus on kova tavoite, koska lähivuosina poistuu merkittävästi vanhentunutta tuotantokapasiteettia. Sen korvaaminen ja varautuminen sähkön kulutuksessa kasvuun tarkoittaa varsin suuria investointeja uuteen kapasiteettiin. Teollisuus näkee tässä mahdollisuuden samanaikaisesti sopeutua tiukentuviin päästötavoitteisiin, vähentää tuontiriippuvuutta ja turvata kohtuuhintaisen energian saanti.
 Hallitus tekee strategiassaan tilaa tälle ajattelulle pitämällä ovet auki lisäydinvoiman rakentamiselle. Huomiota kiinnitetään myös uusiutuvan energian tuottamiseen, mutta vuoteen 2020 mennessä sen merkittävä lisääminenkään ei riitä kattamaan poistuvaa tuotantokapasiteettia ja arvioitua kasvua sähkön kulutuksessa.
 Pitkän aikavälin ennusteisiin sisältyy epävarmuuksia, mutta silti näyttää selvältä, että kasvihuonekaasujen päästötavoitteita ei saavuteta ilman merkittäviä vähennyksiä energian kulutuksessa. Silloin katsotaan merkittävästi kuluttajiin ja heidän tottumuksiinsa energian käyttäjinä.
 Hinnoittelu vaikuttaa käyttäytymiseen olivatpa syynä energiatuotteiden kohonneet tuotantokustannukset tai pyrkimys ohjata kansalaisia verotuksella kohti säästäväistä elämäntapaa. Alkusyksynä polttoaineiden kohonneet hinnat alkoivat jo leikata kulutusta, vaikkei niin sanottua kipurajaa vielä saavutettukaan. Se antoi kuitenkin esimakua energian niukkuuden seuraamuksista. Niihin on syytä alkaa varautua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva