Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.11.2008 - Satakomitea nostattaa hiukset pystyyn

Hallituksen asettama sosiaaliturvan uudistamiskomitea lähestyy työnsä kiperimpiä kohtia. Työttömyysturva lukeutuu niihin. Komiteasta tihkuu viestejä, että työttömyysturvaa aiotaan muokata palkansaajille epäedulliseen suuntaan. Huolta herättävät varsinkin kaavailut puolittaa ansiosidonnaisen turvan kesto. Uudistuksella tähdätään komitealähteiden mukaan työttömien työnhakijoiden aktivoimiseen.

Näistä lähtökohdista on vaikea rakentaa yksimielistä komiteamietintöä. Palkansaajajärjestöille on turha kaupata uudistuksena pelkästään heikennyksiä. Työttömyysturvan romutus on tällainen muutos.

Komitean työssä heijastuvat porvarillisen hallituksen arvot. Elätellään käsitystä, että työttömyysturvan heikennys saa ihmiset töihin, markkinat pitävät siitä huolen. Mutta jos työpaikkaa ei kerta kaikkiaan ole, ei sitä synny vaikka ihmisiltä otettaisiin työttömyysturva kokonaan pois.

Markkinausko on kokenut kolauksia kaikkialla muualla paitsi Suomen hallituksessa. Olisi aika avata ikkunat auki Senaatintorin laidallakin. Välittyisivätpä uusliberalismin jäljiltä kytevien raunioiden savut myös vallan kammareihin.

Uudistuksiin on tulossa sekin ajatus, että valtio antaisi perusturvaa saavalle työttömälle enemmän tukea kuin työttömälle, joka kuuluu työttömyyskassaan. Samankaltainen malli on jo käytössä eläkkeissä, sillä valtio tukee yrittäjien ja maatalousyrittäjien eläkkeitä, mutta ei lainkaan palkansaajien eläkkeitä. Keskustalle tällaisen epäsuhdan ylläpito ei näköjään tuota päänvaivaa, kun tasapuolisuutta pyritään entisestään heikentämään.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat pitäneet keskeisenä tavoitteena uudistuksessa korottaa etuuksien tasoa. Se auttaisi ihmisiä tulemaan niillä toimeen ilman että tarvitsisi turvautua toimeentulotukeen, joka on tarkoitettu viimeisimmäksi silmukaksi turvaverkossa. Nyt siihen joudutaan turvautumaan jo paljon aikaisemmin. Tasokorotuksistakin ennakoidaan komiteassa ankaraa vääntöä.

Sosialidemokraatit jätettiin syrjään komiteasta, mikä uusimpien tietojen valossa käy entistä ymmärrettävämmäksi. Komitea kaavailee toimeksiantajansa näköisiä uudistuksia. Ne nostattavat hiuksia pystyyn palkansaajissa.

Sosialidemokraatit eivät käänny kannattamaan heikennyksiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva