Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.11.2008 - Obaman aika

Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa siirryttiin historiallisten vaalien myötä uuteen aikaan, kun 47-vuotias Barack Obama valittiin suurella valitsijamiesten enemmistöllä USA:n ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi.

Obaman vastaehdokkaan John McCainin loppukiri ei riittänyt. Hänen kokemuksensa ja sankarimaineensa olisivat sellaisenaan kenties riittäneet takaamaan vaaleissa vastuksen, mutta hänen kampanjansa voimavarat hupenivat jo viikkoja ennen vaaleja. Alaskan kuvernööri Sarah Palin ei myöskään vakuuttanut McCainin varapresidenttiehdokkaana.

Barack Obama ja varapresidentti Joe Biden vannovat virkavalansa 20. tammikuuta 2009. Aikaa vallanvaihtoon on monen mielestä liian paljon. Presidentti George W. Bushin toinen virkakausi jättää jälkeensä sellaisen kasan ongelmia, että uusi presidentti ja uusi demokraattien vahvasti miehittämä senaatti ja kongressi joutuvat heti tulikokeeseen.

USA:n talous on pahasti rapautunut jättimäisen ja hallitsemattoman asuntoluottokriisin seurauksena. Valtio on tullut pankkien tueksi monta kertaa Suomen valtion budjettia suuremmalla summalla. Sen seurauksena monet aiemmin vauraat USA:n osavaltiot ovat riitaantuneet keskenään.

Autoteollisuus on kriisissä; osaksi itse aiheutetussa, koska maan suurikulutuksista autokantaa ei ole sopeutettu ajoissa vähäruokaisempaan suuntaan. USA ei ole vavisuttavasta herättelystä huolimatta herännyt ilmastomuutoksen esikuvaksi.

Obamalta odotetaan nyt siis lähes mahdottomia kotimaassaan. Mutta ulkopolitiikassa hänellä riittää myös askaroitavaa. Uudelta presidentiltä odotetaan johtajuutta, jonka avulla USA voisi saavuttaa takaisin arvovaltansa maailman johtajavaltiona. Aiemmin USA:ta pidettiin maailmanpoliisina, joka herkästi pisti sheriffin toimistonsa orastaviin kriisipesäkkeisiin.

Nyt odotukset ovat miltei päinvastaiset. Katseet kohdistuvat Irakiin ja Afganistaniin. Vaalipuheissaan Obama lupasi USA:n voivan vetäytyä Irakista 16 kuukaudessa virkaanastujaistensa jälkeen.

Irak on toki jo demokratian tiellä, mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuisi, jos USA vetäisi nopeasti joukkonsa sen maaperältä. Uskonnollisten ryhmien terroristista väkivaltaa ei ole onnistuttu Irakista kitkemään. Sen osoittavat viime päivien vakavat pommi-iskut.

Afganistanissa piileskelevät al-Qaidan tukemat talebanit pitkittävät maan olojen vakiintumista. Juuri nyt tilanne Pakistanin rajalla on hyvin tulehtunut.

Lisäksi Obama ei saa hetkeksikään unohtaa Venäjää eikä Eurooppaa. Jälkimmäisen kanssa presidentti joutuu keskustelemaan talousasioista heti virkakautensa alussa. Hän tarvitsee oppitunnin, miten rahoitusmarkkinat vakautetaan äärimmäisen kriisin uhatessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva