Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.11.2008 - USA:ssa demokraattien vuoro?

USA saa tänään uuden presidentin, joka astuu virkaansa neljän kuukauden kuluttua. Maailman talousmyllerryksen keskellä se on pitkä aika. Varsinkin, kun USA:n dollarin vaihdettavuus on pitkän kriisin jälkeen uhattuna.

Presidenttiehdokkaista demokraattien Barack Obamalla on nyt historiallinen tilaisuus nousta USAn ja koko maailman merkittävimmäksi johtajaksi. Hän on johtanut kilpailijaansa 72-vuotiasta republikaanien John McCainia mielipidemittauksissa alusta asti. Vaalien alla Obaman johto oli pitkään 6-7 prosentin luokkaa.

Mutta kun on kysymyksessä USA, vaaleissa on kaikki mahdollista. Edellisissä vaaleissa istuva presidentti George W. Bush voitti, vaikka demokraatti Bob Kerry oli kyselyiden suosikki.

Varsinkin vanhemmalle ja vanhoillisemmalla väelle värillinen presidenttiehdokas on ollut kauhistus. Tämä on näkynyt myös kansalaishaastatteluissa, joista yksinkertaistus ”Obama haluaa viedä meiltä aseemme ja Jeesuksen” on kiertänyt uutiskanavilla ja tehnyt osaltaan työtä McCainin puolesta. Vaiko sittenkin toisin päin?

Vaalityön edetessä ei olisi uskonut, että nyt valitaan maailman vaikutusvaltaisinta valtiomiestä. Ulkopolitiikka on vilahtanut ehdokkaiden puheissa harvakseltaan.

Irak ja Afganistan ovat toki olleet esillä. McCain on korostanut lähinnä kokemustaan, sotasankaruuttaan ja itseään. Puheiden talousosiot ovat olleet puuroa, jonka aineksista kumpikaan ehdokas ei ole nostanut esiin kantavia ajatuksia.

Obama on pyrkinyt tuomaan puheissaan esiin muutamia teemoja, kuten terveys, koulutus, Irakin tilanne ja muutos. Näillä teemoilla hän on saattanut vakuuttaa amerikkalaiset McCainia paremmin.

Ratkaisu tapahtuu USA:n muutamassa osavaltiossa kuten Colorado, Missouri, New Mexico ja Nevada. Tärkeintä Obaman kannalta olisi saada voitto Michiganissa (17 valitsijamiestä), Pennsylvaniassa (20), Floridassa ja Ohiossa. Muistissa on presidentti Bushin niukka ja vaalit ratkaissut voitto Floridan osavaltiossa.

Jo tänä iltana ollaan viisaampia. Kumpi tahansa ehdokkaista valitaan, hänellä on edessään valtava urakka vetää USA takaisin maailman talouden veturiksi. Yhtä tärkeää presidentille on saavuttaa jälleen sekä amerikkalaisten että muun maailman silmissä luottamus, joka Bushin aikana on rapautunut. Maailma odottaa muutosta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva