Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.10.2008 - Niinistö Urpilaisen ehdotuksen taakse

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ei ole kovin monta kertaa hypännyt ulos roolistaan kommentoimaan hallituksen tekemisiä tai antamaan sille ohjeitaan. Keskiviikkoisessa Ylen a-talk- ohjelmassa hän teki poikkeuksen.

Niinistö arvioi haastattelussa Suomen asemoitumista maailmanlaajuiseen taantumaan. Arvion yhteydessä hän muistutti SDP:n puheenjohtajan vaalien alla tekemästä yhteistyöehdotuksesta muille puolueille.

Niinistö piti suositeltavana tarttumista Urpilaisen yhteistyön käteen taantumaa usein seuraavan suurtyöttömyyden torjumiseksi ”vaikka yhteiskuntasopimuksesta ei puhuttaisikaan”.

Pääministeri Matti Vanhasen muistetaan heti tuoreeltaan tyrmänneen Urpilaisen ehdotuksen vaalitemppuna. Kommentti oli hänelle valitettavan tyypillinen lyhyt tokaisu ilman minkäänlaista perustelua. Näin hän on deletoinut lähes kaikki opposition taholta tulleet rakentavat ehdotukset nykyhallituksen alkutaipaleelta asti.

Puhemies Niinistö puolestaan arvioi Vanhasen kommenttia siten, että pääministerillä ei ole kunnallisvaalien tuloksen jälkeen mitään menetettävää.

On tietysti muistettava, että Niinistö on hallituksen ulkopuolella ollessaankin poliitikko. Ehkä hän halusi hämmentää keskustan seuraavan päivän vaalipyykkipäivää tietoisesti.

Toisaalta Niinistöä arvostetaan yli puoluerajojen juuri siksi, että hän ei ole turhanpuhuja, joka lausuisi totuuksia vain jotakin sanoakseen..

Puhemies otti kantaa myös hallituksen ensi vuoden alusta lupaamiin tuloveron kevennyksiin. Hänen mielestään veronkevennyksiä olisi ainakin osittain harkittava uudelleen, koska maan taloustilanne on muuttunut täysin siitä, kun hallitusohjelma lyötiin lukkoon.
 Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on ehtinyt kunnallisvaalien jälkeen jo pariin kertaan lupaamaan, että hallitus pitää kiinni veronkevennyksistä. Katainen näkee kevennykset kansalaisten kulutuksen pontimina, puhemies kenties enemmän valtion talouden puskureiden kannalta.

Niinistö on entisenä ansioituneena valtiovarainministerinä arvostettu mielipidevaikuttaja. On mielenkiintoista nähdä, mitä merkitystä hänen mielipiteillään on suurten hallituspuolueiden väliselle yhteistyölle.

Vanhanen ei voi oman puolueensa piirissä ahtaaksi käyneessä tilanteessa suhtautua järkeviin ehdotuksiin yliolkaisesti. Juuri siihen keskustan väki tuntuu kyllästyneen. Se pelkää rökäletappioiden tällä menolla jatkuvan eduskuntavaaleissa.

Nähtäväksi jää myös, joutuuko Jyrki Katainen myöntämään maan talouden tosiasiat ja muuttamaan verokantojaan.
 Vaikeaa se on, koska taustalla jylläävät vieläkin kokoomuksen taannoiset ratkaisut, joiden seurauksena puolueen potentiaalinen presidenttiehdokas jätettiin hallituksen ulkopuolelle. Tosin puhemiehen paikalta on helpompi arvostella hallitusta kuin sen piiristä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva