Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.10.2008 - SDP edelleen Satakunnan suurin kuntapuolue

Vaikka kokoomus vaalien alla uhosi päihittävänsä demarit Satakunnassa, SDP säilyi edelleen maakunnan suurimpana poliittisena voimana. Sosialidemokraatit säilyttivät pienestä kannatuksen laskusta huolimatta asemansa Satakunnan suurimpana kuntapuolueena 28,1 prosentin kannatuksellaan. Kokoomus ja perussuomalaiset lisäsivät maakunnassa kannatustaan. Suurimpiin menettäjiin kuuluivat Satakunnan vaalipiirissä keskusta ja vasemmistoliitto.

Merkittävimmän tappion maakunnassa kärsi Suomen keskusta, joka menetti kannatuksestaan peräti 3,3 prosenttia ja sijoittui nyt sosialidemokraattien ja kokoomuksen jälkeen kolmannelle sijalle. Sen kannatus jäi 20,8 prosenttiin kokoomuksen rynnistäessä toiselle sijalle 23,3 prosentin kannatuksellaan. Kokoomus lisäsi ääniään 2,1 prosentilla. Vasemmistoliitto sai tyytyä 12,8 prosentin kannatukseen.

Prosentuaalisesti suurimpiin voittajiin kuuluivat perussuomalaiset, jotka saivat tasan kuuden prosentin kannatuksen sekä vihreät, joiden kannatus maakunnassa on 4,3. 

Kokoomuksen menestystä maakunnassa selittää valtakunnallinen trendi. Tämä aika tuntuu nyt suosivan oikeistolaisuutta, joka näkyy paitsi kokoomuksen myös oikeistopopulistisen perussuomalaisen liikkeen menestyksenä.

Perussuomalaisten ponkaisu tyhjästä kuuden prosentin kannatukseen Satakunnassakin selittyy sekä keskustan että vasemmistoliiton alamäellä. Jossain määrin siirtymää sosialidemokraateistakin perussuomalaisiin on saattanut myös tapahtua.
Maakunnan pääkaupungissa Porissa vaalitulos merkitsi käänteentekevää muutosta. Vuosikymmeniä jatkunut vasemmistoenemmistö jäi historiaan. Voimasuhteet ovat nyt porvarien eduksi 31-28. Tosin viime vuosina vasemmistoenemmistö on ollut lähinnä teoreettinen, sillä poliittiset päätökset on tehty monissa tapauksissa vasemmisto-oikeisto-akselista välittämättä. Viime aikoina vasemmistoliiton ja kokoomuksen yhteistyö esimerkiksi erinäisissä valinnoissa ja maakunnallisissa kysymyksissä on ollut varsin tiivistä.

SDP:n vahvoja paikkakuntia Satakunnassa ovat Harjavalta, jossa SDP:n kannatus on 44,4 prosenttiyksikköä, Eura kannatusprosentti 36,4 sekä Rauma 32,8,  Ulvila 32,4 sekä Pori 29,8 prosentin kannatuksellaan.

SDP:llä on maakunnan suurimpana kuntapuolueena ollut vahva ote maakunnan yhteisöissä. Sosialidemokraattien kannatuksen pitää näkyä myös maakunnallisten yhteisöjen henkilövalinnoissa. Myös sosialidemokraattisen puolueen on syytä huomioida vahva demarimaakunta nimettäessä henkilöitä valtakunnallisiin luottamustehtäviin.
 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva