Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.10.2008 - VR keskustan vaaliaseena

Päähallituspuolue keskusta runnasi VR:n tekemään päätöksen parinkymmenen junavaunun tilaamisesta vastoin yhtiön toimivan johdon kantaa. Poliittinen voima selätti liikkeenjohdon, joka teki ratkaisunsa ja erosi. VR menettää ammattiosaamista ja kokemusta johdostaan, ja saa muutaman vaunun, joiden hankinnan yhtiö oli ajoittanut ensi vuosikymmenen puoliväliin. Valtio käytti omistajavaltaansa erittäin näkyvästi. Oliko se viisasta?

VR:n vaunutilauksen aikaistamisella on poliittisia tavoitteita. Sillä halutaan osoittaa, että nimenomaan keskusta kantaa huolta Kainuun työllisyydestä. VR joutui tämän pyrkimyksen käsikassaraksi vastoin tahtoaan.

Keskustan poliittisten tavoitteiden vuoksi päätös väännettiin valmiiksi juuri kuntavaalien alla. Mitään muuta syytä kiirehtiä ratkaisua ei ollut. Keskustan vaalimenestystä ei gallupeissa ole pidetty erityisen lupaavana. Tiukassa paikassa poimitaan marjakin maasta.

Vaunutilaus muotoiltaneen siten, että se sopii mahdollisimman hyvin Otanmäessä toimivalle Transtechin vaunutehtaalle. Siltä ovat työt loppumassa ilman uusia tilauksia. Avoimen tarjouskilpailun lopputulosta ei vielä tiedetä, mutta yllätys olisi suuri, jos tilaus menisi muualle kuin Transtechille.

Kainuu tarvitsee lisää töitä. Olisivatko mahdollisen vaunutilauksen tuomat työt menettäneet jotakin merkityksestään, jos tilauspäätös olisi tehty vaalien jälkeen? Eivät, mutta keskustan yritys saada sulka hattuunsa olisi kärsinyt. Siksi päätöstä piti kiirehtiä.

Jos oletetaan, että Transtech saa tilauksen, se tuo kevennystä Kainuun työttömyysongelmiin. Tilauksen tuomat työt ajoittuvat ensi vuoteen, mikä suhdannesyistä voi olla perusteltua. Silti keskustan operaatio jättää mietittävää.

Siinä voi aistia protektionismin henkeä, mistä talouden epävarmuuden aikana on yleisempiäkin esimerkkejä EU:n sisämarkkinoita myöten. Kiusaus oman kansallisen talouden suojelemiseksi kasvaa ja markkinoiden vapautta tavataan syyttää vaikeuksista, joiden lähde tosiasiallisesti on heikko kilpailukyky.

Hallitus ei antanut vakuuttavaa kuvaa tavastaan hoitaa valtio-omistajan roolia VR:ssä. Runnaaminen vahingoitti yhtiötä. Se ei voi olla omistajan etu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva