Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.10.2008 - Kuntavaalit taantuman varjossa

Kuntavaalien ennakkoäänestys vihjaa, että kiinnostus oman kunnan asioihin olisi viime vaaleja virkeämpää. Yli miljoona suomalaista on sanansa sanonut, ja viimeinen sana sanotaan ensi sunnuntaina varsinaisena äänestyspäivänä. Toive vaali-innon kasvusta ei ole perusteeton. Piristys tekisi hyvää demokratialle.

Kolme suurinta puoluetta kilvoittelee tasapäisesti suurimman kuntapuolueen asemasta. Viime vaaleissa se tuli SDP:lle. Mielipidekyselyissä kokoomus kärkkyy nyt kärkipaikkaa. Oikeistopuhuri on puhaltanut viime vuoden eduskuntavaaleista lähtien. Seuraukset tunnetaan kunnissa.

Hallitus on pitänyt kuntatalouden pihdeissään. Sen päättämien maksukorotusten lisätuotot kunnille imaistaan pois. Valtionosuuksien lisäyksetkään eivät ole aina aitoja tulonlisäyksiä. Kunnat kuitenkin tarvitsisivat reaalisia vahvistuksia talouteensa palvelutuotannon kehittämiseksi.

Talouskasvun hidastuminen luo kasvavaa tarvetta elvyttävään politiikkaan. Hallituksen hyvätuloisia suosiva veronkevennyslinja ei täytä tätä vaatimusta. Nyt on aika katsoa rakennus- ja investointikohteita, joihin ei ole nousukaudella riittänyt kapasiteettia.

Käyttöön on vapautumassa voimavaroja. Ne olisivat järkevällä talouspolitiikalla ohjattavissa kuntalaisia pitkään hyödyttäviin hankkeisiin. Vesi- ja viemäriverkostot ja liikenneväylät rapistuvat, ellei niitä uusita ajoissa. Vuokra-asuntojen rakentamiselle ja asuntojen peruskorjauksille syntyy mahdollisuuksia, kun muu rakennustoiminta vaimenee.

Tässä olisi tuhannen euron paikka samanaikaisesti sekä huolehtia yhteiskunnan perusrakenteista että ylläpitää vakaata työllisyyttä.

Hallitus vaikuttaa ponnettomalta. Se antoi lisätalousarvion, joka ei kuitenkaan sisällä uusia toimia, joilla edistettäisiin asuntorakentamista. Elvytyksen suuntaan viittaavat lievästi lisätuet uusiutuvaan energiaan ja äkillisestä rakennemuutoksesta kärsiville paikkakunnille.

Kunnat tarvitsevat vahvistuksia talouteensa. Valtio näyttää jättävän ne selviämään yksin vaikeuksistaan. Lepsuilu kostautuu työttömyyden kasvuna.

Sen estäminen kaikin keinoin on järkevää ja inhimillistä politiikkaa. Jos työttömyys päästetään vauhtiin, tehdään kohtalokas virhe. Vastuu jää hallitukselle, jonka pitäisi edeltäjien kokemuksesta ymmärtää, miten vaikeaa työttömyyden hoito on.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva