Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.10.2008 - Ylimielinen hallitus torjuu yhteistyön

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus suhtautuvat nyreästi SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ehdotukseen yhteistyöstä häämöttävän taloustaantuman haittojen torjumiseksi. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) katsovat Urpilaisen viime lauantaina tekemän esityksen tulleen liian myöhään. Hallitus on heidän mukaansa jo käynnistänyt tarvittavat toimet, eikä oppositiolta tarvita apua.

Urpilainen ehdotti välittömiä neuvotteluja yhteistyöstä talouden ja työllisyyden vahvistamiseksi. Neuvotteluihin tarvitaan hänen mielestään hallituksen ja opposition lisäksi työmarkkinaosapuolet. Maailmanlaajuisen rahoituskriisin vaikutukset ulottuvat myös Suomeen, ja niihin on syytä varautua. Urpilainen näkee kolme keskeistä tapaa varautua vaikeuksiin.

Hän haluaa estää rakennusalan työllisyyden romahtamisen tukemalla peruskorjausrakentamista ja laajentamalla vuokra-asuntojen tuotantoa. Tuki tarkoittaa hallitukselta nykyistä elvyttävämpää talouspolitiikkaa.

Vastaavaa otetta Urpilainen perää hallitukselta myös kuntatalouteen, jotta julkisia palveluita ei tarvitsisi karsia putoavien verotulojen ja supistuvien valtionapujen vuoksi. SDP haluaa pitää kiinni hyvinvointipalveluista, joiden rahoitukseen on käytettävissä valtiontalouden ylijäämää.

Kolmanneksi Urpilainen haluaa vahvistaa sopimisen kulttuuria työmarkkinoilla, joilla luodaan perusta talouden vakauttamiselle.

Vanhanen totesi Urpilaista kommentoidessaan, että hallitus varautui vaikeuksiin mm. aikaistamalla syyskuulle neuvonpitonsa työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sen tapaamisen tulokset jäivät laihoiksi. Vahvistettiinpa vain, etteivät työnantajat aio käydä tuponeuvotteluihin olivatpa talousnäkymät mitkä hyvänsä. Palkoista sovitaan yhä enemmän paikallisesti, mitä Katainenkin pitää suotavana kehityksenä.

Taantuman torjunnan kannalta Vanhasen ja Kataisen työmarkkinanäkemykset ovat yhtä tyhjän kanssa. Päätösvalta on niissä siirretty suosiolla markkinoille, eikä niissä tunnusteta, että kriittisissä oloissa olisi järkevää harjoittaa laajapohjaista yhteistyötä.

Hallitus lähtee siitä, että se pystyy hoitamaan asiat yksin ilman opposition tai työmarkkinajärjestöjen tukea. Toivottavasti ylpeys ei käy lankeemuksen edellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva