Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.10.2008 - Kuntien tavoitteena palvelut, eivät voitot

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva teki raportin kuudesta suurimmasta kunnasta ja järjesteli kuntia paremmuusjärjestykseen lähinnä sen mukaan, miten hyvin kunnat toteuttavat yritysmaailmasta lainattuja periaatteita toiminnan tehokkuudesta ja laadusta.
 Olennaisempaa kuin se, mikä kaupunki voitti arvioinnin, ovat Evan käyttämät arvosteluperusteet ja niiden soveltuminen kuntien toimintaan. Perusteet heijastavat Evan arvostuksia, joiden ydin on valvoa yritysten etuja. Kuntien tehtävä on taas tuottaa kuntalaisten tarvitsemia palveluja, ei voittoa.

Ei ihme, että vertailun voittajaksi saatiin Espoo. Se on innokkaasti toteuttanut Evan ideoita omaisuuden myynnistä ja palvelujen yksityistämisestä. Kaupunki myi esimerkiksi energiayhtiönsä. Saatuja varoja sijoitettiin rahastoon, joka on tuottanut tappiota. Sähkölaskuunsa kaupunkilaiset eivät ole saaneet etua oman yhtiönsä myynnistä. Omaisuus meni, mutta hyötyjä ei tullut.
 Porvarihallituksen toiminnasta voi löytää yhteyden Evan suosittelemiin toimintamalleihin. Ei ole sattumaa, että hallitus perusti neuvottelukunnan edistämään julkisten palvelujen yksityistämistä ja palvelusetelien ottamista käyttöön. Kätilöt markkinavoimien tuuppimiseksi julkisiin palveluihin löytyvät Evan käytäviltä.

Kunnallisen toiminnan tarkastelu yritystalouden näkökulmasta on tarkoitushakuista. Pyritään osoittamaan, että kunnat toimivat tehottomasti, että niillä on valtavat, mutta tuottamattomat omaisuudet, ja että yksityistäminen tuo parannuksen kaikkiin havaittuihin epäkohtiin. Se tuokin, sillä epäkohdat on havaittu yksityistämisen näkökulmalta. Mitään lisäarvoa tällainen kehäpäätelmä ei kuitenkaan tuota.

Sivuun jää ajatus kuntien perustehtävästä palvella kuntalaisia. Eivät kunnat ole siinä aina itsekään täysin onnistuneet, mutta käynnissä oleva palvelu- ja rakenneuudistus lupaa asiaan parannuksia. Ne eivät toteudu lisäämällä yksityisten palveluntuottajien osuutta. Sillä voidaan joskus täydentää kunnan tarjontaa, ei milloinkaan korvata sitä.

Evan kuntavertailu loi varjon kuntien oman toiminnan ylle, mikä oli tarkoituskin. Sen ei pidä kuitenkaan antaa hämätä. Eva ajaa yritysten etuja. Kunta ajaa kuntalaisen etua. Äänestämällä voi vaikuttaa oman kunnan asioihin, mutta ei Evaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva