Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.10.2008 - Hallitus hylkii julkisia palveluja

Eduskunnan välikysymyskeskustelu terveydenhuollosta alleviivasi hallituksen arvoja julkisten palvelujen vähättelijänä. Jos asenteet tiivistää rahaan, asetelma kirkastuu epäilijöillekin.

 Hallitus on pitänyt suurta ääntä satsauksistaan kuntatalouteen valtionosuuksien kautta. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon se kehuu lisäävänsä ensi vuonna lähes 500 miljoonaa euroa.

Valitettavasti rahat ovat vain laskennallisia siirtoja. Kuntien käyttöön ei niistä jää mitään, koska valtio toisella kädellä vetäisee rahat takaisin. Veronkevennysten kompensointiin summasta kuluu 374 miljoonaa ja 198 miljoonaa käytetään indeksitarkistuksiin.

Jos otetaan huomioon myös valtion kunnille antamien sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien nettovaikutus, kuntatalous jää miinukselle. Se siitä hallituksen ”merkittävästä satsauksesta”.

Hallituksen eväillä ei ole toivoakaan, että perusterveydenhuollon tilannetta saataisiin parannetuksi. Kenenkään ei pitäisi ihmetellä miksi on näin. Hallitus vain toteuttaa arvojensa mukaista politiikkaa. Julkisten palvelujen kehittäminen ei mahdu porvarihallituksen kärkitavoitteisiin, ei edes terveydenhuollossa.

Sen sijaan listan kärkeä kohti on kivunnut pyrkimys edistää palvelujen yksityistämistä. Hallitus on perustanut Yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvottelukunnan tukemaan yksityisiä palvelujen tarjoajia julkisten palvelujen kustannuksella.

Sekin kertoo arvovalinnoista. Hallitusta ei huoleta kansalaisten terveyserojen kasvu, sitä huolettavat yksityisten yritysten toimintaedellytykset. Markkinauskossaan se elää mennyttä aikaa: maailma ympärillä pauhaa markkinamekanismien epäonnistumista.

Kuntiin ollaan valitsemassa uusia päättäjiä. He saavat työlleen vaikean alun. Voimavarat hupenevat käsistä, vaikka niitä tarvittaisiin lisää terveydenhuollon ja myös muun julkisen palvelutuotannon kehittämiseen. Julkiset palvelut hyödyttävät eniten yhteiskunnan vähäosaisia. Siksi niiden laiminlyöminen on julmaa yhteiskuntapolitiikkaa.

Sosialidemokraatit ajattelevat, että talouden laskusuhdanteessa on järkevää kunnostaa yhteiskunnan rakenteita. Siitä syntyvät hyödyt ovat pitkäaikaisia. Se on politiikkana myös inhimillistä. Se pitää huolta niistä, joille selviäminen omin voimin ei ole itsestään selvää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva