Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.10.2008 - Oikein palkittu

Presidentti Martti Ahtisaarelle myönnetty Nobelin rauhanpalkinto teki Suomen kansainväliselle imagolle muutamassa minuutissa sen, jonka eteen ulkoministeriön asettama mielikuvien kirkastamistyöryhmä saa ahkeroida todella pitkään. Vaikka palkinto tuli Ahtisaarelle, Suomikin sai sen ”siivellä” positiivista huomiota maailman eri kolkilla.

Ahtisaaren ura kansainvälisten kiistojen sovittelijana on osaltaan sidoksissa siihen, että hänen kotimaansa koetaan yleisesti puolueettomaksi maaksi. Sen edustajalla ei ole ajettavanaan muita tavoitteita kuin kulloisenkin kiistan ratkaisu, mikä lisää luottamusta sovittelijaan.

Tausta selittää silti vain osan Ahtisaaren menestyksestä rauhan rakentajana. Ilman henkilökohtaisia ominaisuuksiaan määrätietoisena, kiistan osapuolia kunnioittavana ja niiden näkemyksiä huomioon ottavana luovana sovittelijana Ahtisaari ei olisi saavuttanut tuloksia, jotka toivat hänelle Nobelin.

Namibian itsenäistymisprosessissa Ahtisaarella oli keskeinen rooli. Monivuotinen hanke oli vaativa, ja sen aikana Ahtisaari osoitti, että tavoitteen vuoksi hän oli valmis koviinkin ratkaisuihin, jotka eivät miellyttäneet kaikkia, mutta varmistivat hankkeen etenemisen.

Kosovon kriisin rauhoittaminen 1990-luvun lopulla toi Ahtisaarelle laaja kansainvälistä tunnustusta, samoin Indonesian Aceh-maakunnan pitkään jatkuneessa konfliktissa aikaan saatu sovinto. Kosovon rauhansuunnitelma, jota Ahtisaari oli 2000-luvulla keskeisesti luonnostelemassa, toi hänelle tunnustusta maakunnan albaaneilta, mutta kritiikkiä Serbialta ja Venäjältä.

Kosovo julistautui suunnitelman pohjalta sittemmin itsenäiseksi. Soraääniä Ahtisaarelle myönnetystä Nobelista onkin kuultu juuri Serbiasta ja Venäjältä. Lisäksi Venäjän valtiojohdon hiljaisuus palkinnosta on ollut huomattavan äänekästä.

Muutaman viime vuoden aikana rauhanpalkinnon ovat saaneet laajasti tulkittua turvallisuutta edistäneet henkilöt ja tahot. Myös sovintoon päässeitä kiistan osapuolia on palkittu.

Tämän vuoden palkinto myönnettiin rauhan välittäjälle. Maailmassa tarvitaan edelleen henkilöitä, jotka pystyvät omalla panoksellaan kääntämään konfliktien osapuolet rauhan tielle. Martti Ahtisaari kuuluu tähän harvinaiseen joukkoon.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva