Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.10.2008 - Hallitus haluaa energian säästökuurin

Hallitus on sopinut ilmasto- ja energiastrategian päälinjoista vuoteen 2020. Tavoitteena on supistaa energian kokonaiskäyttö runsaan vuosikymmenen kuluttua pienemmäksi kuin nyt ja samalla lisätä uusiutuvan energian tarjontaa kaksinkertaiseksi nykyisestään.
 Viime vuonna kulutettiin energiaa kaikkiaan 312 terawattituntia ja uusiutuvaa energiaa tuotettiin 31 terawattituntia. Vuoden 2020 kokonaiskulutuksen hallitus haluaa puristaa 310 terawattituntiin.
 Strategian perusviesti jättää avoimia kysymyksiä. Kulutuksen supistaminen on linjassa ilmastopoliittisten tavoitteiden kanssa. Vähennykset energian käytössä vähentävät myös ilmaston rasitusta. Ilmaiseksi näihin tavoitteisiin ei päästä. Kysymys on siitä, kuka haluaa tai joutuu maksumieheksi.
 Talouskehitys rakentuu energialle, jonka saatavuus on turvattu ja hinta kilpailukykyinen. Uusiutuvasta energiasta erittäin huomattava osuus tuotetaan metsäteollisuudessa. Sen vaikeudet voivat jatkuessaan kyseenalaistaa toiveet uusiutuvan energian lisäämisestä. Vesivoimaa ei ole kovinkaan paljon lisää tarjolla, ja tuulivoima tulee nykytiedoin niin kalliiksi, ettei se täytä vaatimusta energian kilpailukykyisestä hinnasta.
 Energiateollisuus arvioi, että rakenteilla olevien ja päätettyjen hankkeiden lisäksi pitäisi rakentaa uutta kapasiteettia nelisen tuhatta megawattia vuoteen 2020 mennessä. Käytännössä se tarkoittaa lähinnä ydinvoimaa. Energiatehokkuutta voidaan parantaa, mutta se edellyttää samalla sähkön käytön lisäämistä -ajatellaanpa vaikka hybridiautoja tai lämpöpumppuja.
 Hallituksen strategia on kunnianhimoinen energian kokonaiskulutuksen supistamiseksi, mutta sen saavuttamisen tekee vaikeaksi, jos energiantuotannosta rajataan ulos ydinvoiman lisäys.
 Kotitaloudet voivat monin tavoin tehostaa energian käyttöään, ja siihen hallitus niitä patistaakin. Kulutusta ohjataan hinta- ja veroratkaisuin. Sama pätee tietysti teollisuuteen ja muuhunkin elinkeinoelämään. Erona vain on se, että yrityksillä kynnys hakeutua halvemman energian perään on matalampi kuin kotitalouksilla.
 Energian säästäminen on järkevää. Järkevältä tuntuu sekin, että turvataan toimintaedellytykset yrityksille, etteivät ne joudu haikailemaan edullisen energian perään ulkomaille.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva