Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.10.2008 - Psykologinen suoja

Euroopan unioni on sopinut yksityisten pankkiasiakkaiden talletussuojan korottamisesta vähintään 50 000 euroon. Päätös kaksinkertaisti suomalaisten talletussuojan. EU:n oli pakko löytää joku yhteinen linja rahoituskriisin myllertäessä eurooppalaisilla pankkimarkkinoilla.

Monet jäsenmaat olivat alkaneet antaa talletuksille täyden suojan rauhoittaakseen markkinoita, mutta toimet lietsoivat epäilyksiä, että pankkien tilanne on kuviteltuakin pahempi. Epäilyt eivät rauhoittuneet. Unionin yhteistä linjaa olisi tarvittu alun alkaen, mutta joissakin jäsenmaissa hätä oli niin suuri, että se pakotti sooloiluun. Sen seurauksena unionin yhteisen toiminnan tehosta katosi osa.
 Suomalaisilla kotitalouksilla on pankkitalletuksia runsaat 64 miljardia euroa. Tilastokeskuksen mukaan talletus kotitaloutta kohti oli 11 230 euroa vuonna 2004. Entinenkin talletussuoja olisi kattanut tämän keskiarvon, vaikka suurten talletusten omistajat ovat vilkuilleet kriisin yllyttyä paremmin suojattuja kohteita varoilleen. EU:n vähimmäistason soveltaminen tarkoittaa ainakin sitä, ettei ruotsalainen Handelsbanken saa suomalaisella sivukonttorillaan perusteetonta kilpailuetua.

Talletussuoja on psykologiaa, jonka tarkoitus on torjua jatkuvien huonojen markkinauutisten luomia pelkoja talletusten menettämisestä. Jos ihmiset luottavat varojensa olevansa turvassa, se lisää pankkijärjestelmän vakautta.
 Suomessa uskotaan vankasti omien pankkien kykyyn selvitä nykyisestä kriisistä. Yhteiskuntaa ravistelleesta syvästä lamasta on vain runsas vuosikymmen, minkä vuoksi karujen opetusten luulisi olevan yhä kaikkien päättäjien mielissä.
 Suomalaispankkien tehokkuus, kannattavuus ja vakavaraisuus ovat viime kriisin jäljiltä kunnossa. Ne kestävät vastatuulta samoin kuin muut yritykset ja valtiovalta. Mikäli kansainvälinen taloustilanne ei ajaudu täyteen sekasortoon, suomalaisilla on mahdollisuus päästä tästä myllerryksestä melko kuivin jaloin.
 Se ei tarkoita, että selvittäisiin kuin koira veräjästä. Talouskasvu hidastuu, asuntolainan hoito voi käydä monelle aikaisempaa työläämmäksi, työllisyys voi heiketä, mutta jyrkkä syöksy syvään lamaan näyttää epätodennäköiseltä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva