Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.10.2008 - Kriisi hiipii yhä lähemmäs

Vakuuttelut Yhdysvalloista käynnistyneen rahoituskriisin vähäisistä vaikutuksista Suomeen ovat hiipuneet sitä mukaa kun Euroopassakin on enenevästi jouduttu korjaamaan ahneuden ja holtittoman menon seurauksia.
 Keskuspankit ovat pumpanneet miljardeittain rahaa pankkijärjestelmän toimivuuden turvaamiseen. Silti maksuvalmiusongelmat ovat kaataneet pankkeja valtion tai toisten pankkien syliin. Epäluottamus pankkien väliltä ei ole poistunut, ja se haittaa vakavasti normaalia rahoitustoimintaa.
 Ennustamatta lamaa tai pankkikriisiä Suomeen rahoitusalan kansainväliset vaikeudet heijastuvat silti tännekin. Talouskasvu hidastuu, asuntomarkkinoilla hinnat laskevat ja työllisyyden hyvä kehitys voi pysähtyä.
 Epäluuloja tunnetaan myös siksi, että pankit valmistautuivat ottamaan käyttöön, ja osa ottikin, yksipuolisen oikeuden nostaa korkomarginaaliaan asemansa parantamiseksi. Toimenpide ei oikein osunut yksiin sen kanssa, että pankeista vakuuteltiin, ettei niillä ole mitään hätää.
 EU:n valtiovarainministerit pyrkivät löytämään unionille yhteisen linjan rahoitusmarkkinoiden vakauttamiseksi. Neljän suurimman jäsenmaan erilliskokous juuri ministerineuvoston alla ei tätä pyrkimystä helpota. Paine unionin yhteisiin ratkaisuihin kasvaa sitä suuremmaksi, mitä useampi eurooppalainen pankki joutuu tunnustamaan vaikeutensa. Pahimmassa tapauksessa niiden ongelmista on nähty vasta jäävuoren huippu.
 Pankkien välisen luottamuksen palauttaminen, niin tärkeää kuin se onkin, ei yksin poista alakuloa kansainvälisestä taloudesta. Roskapankin perustuminen Yhdysvaltoihin ei muuta miksikään sitä, että valtio, kansalaiset ja yritykset ovat siellä pahan kerran velkaantuneet. On eletty yli varojen, ja maksun aika lähestyy. Valtio voi käydä kansalaisten kukkarolla, pankit voivat turvautua rahoituspulmissa valtioon, mutta veronmaksajien on pärjättävä omillaan.
 He joutuvat viime kädessä kantamaan vastuun muiden lystäilyistä niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin. Sen vuoksi heillä on oikeus vaatia, että kansainvälisille rahoitusmarkkinoille luodaan pelisäännöt ehkäisemään tällaisten kriisien synty. Markkinoita on säänneltävä, koska ne eivät itse siihen pysty.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva