Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.10.2008 - Metsäteollisuudella on tulevaisuus Suomessa

Suomen metsäteollisuuden tilaa on luonnehdittu kriisiksi. Yritykset supistavat tuotantoa ja lopettavat tehtaita. Ratkaisut ovat ajaneet monet perinteiset tehdaspaikkakunnat syvään ahdinkoon, eivätkä uhkat ole ohi. Sopeutuminen uusiin olosuhteisiin jatkuu. Yrityksiä vaivaa sekä tuotannon ylikapasiteetti että pula raaka-aineesta.

Näihin ongelmiin eivät tepsi samat ratkaisut. Yliasiamies Esko Ahon johtama metsätyöryhmä oli kovilla hahmotellessaan keinoja turvata metsäteollisuuden toimintaedellytykset Suomessa. Viisasten kivi jäi löytymättä.

Suomalaisten metsien vuotuinen kasvu riittää teollisuuden raaka-aineeksi. Periaatteessa selvitään ilman tuontia Venäjältä, jos vain puu saadaan metsistä tehtaalle. Puumarkkinoiden toimivuutta kannattaa parantaa, mutta veroporkkanoiden yletöntä käyttöä on syytä epäillä. Verokikkailuista tulee liian helposti viidakko, josta jonkin ajan kuluttua ei ole perillä juuri kukaan.

Puun saatavuus lienee helpompi turvata kuin löytää metsäteollisuudelle uusia tuotteita, joiden kysyntä korvaa perinteisen tuotannon supistumisen. Metsäteollisuutemme on maailman kärkeä, mutta sen saavuttamisen jälkeen tutkimus- ja tuotekehitys taisivat uinahtaa hyvänolon tunteeseen. Siitä käsillä oleva kriisi herätti ikävän kovakouraisesti.

Kriisi on myös mahdollisuus, ja merkit viittaavat, että ala on tarttumassa uusiin mahdollisuuksiin. Julkinen valta rakentaa nousun pohjaa mm. investoimalla erilaisiin kuljetusväyliin ja parantamalla rahoitusta innovaatioiden kehittelyä varten.

Julkisen vallan rooli on ylläpitää yritysten toimintaedellytyksiä, mutta päävastuu metsäteollisuuden tulevaisuudesta pysyy alan yrityksillä. On löydettävä uusia puupohjaisia tuotteita, joilla on markkinoilla kysyntää. Kehitystyössä tarjoaa apua Suomeen kertynyt monipuolinen puuosaaminen, jota on yritysten ohella monissa tutkimuslaitoksissa.

Metsäteollisuuden kivulias murrosvaihe voi kestää pitkäänkin, mutta ala ei ole auringonlaskun ala. Tarjolla Suomessa on hyvää raaka-ainetta, osaavaa väkeä ja toimiva infrastruktuuri. Näiden mahdollisuuksien jättäminen hyödyntämättä olisi järjetöntä. Sen luulisi ymmärtävän kovakalloisinkin metsäyhtiöiden ulkomainen omistaja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva