Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.9.2008 - Politiikka uhkaa jäädä hyväosaisten haltuun

Turun yliopistossa tehty tutkimus osoittaa suomalaisten tiedot politiikasta hatariksi. Kolme neljästä ei pysty nimeämään kaikkia hallituspuolueita. Enemmistö tietää pääministerin. Euroopan parlamentin vaaleissa äänestämistä pitää tärkeänä yksi neljästä.

Tutkimuksen mukaan tietämys oli sidoksissa tulotasoon ja ammattiin. Koulutetut ja hyvätuloiset olivat parhaimmin perillä poliittisesta päätöksenteosta, heikoimmat tiedot olivat köyhillä. Aihetta selvitellyt tutkimusryhmä on aiemmin todennut nuorten tiedot päätöksenteosta kehnoiksi. Ryhmän mukaan tämä koskee erityisesti ammattioppilaitoksissa opiskelevia.

Tulokset herättävät huolta sen vuoksi, että politiikkaa seuraavien ja siitä piittaamattomien välinen ero on kasvussa. Sillä on vääjäämättä yhteiskunnallisia seurauksia.

Vaalista toiseen on havaittu tutkimustulosten kanssa yhtäpitävästi, että koulutetut ja hyvätuloiset äänestävät aktiivisesti ja äänestävät oikeistoa. He perkaavat etunsa kokoomuksen avulla. Vanhasen hallituksen politiikka tarjoaa tästä esimerkkejä mm. verotuksessa.

Politiikassa painopiste siirtyy oikealle, jos tutkijoiden havaitsema kehitys jatkuu. Paradoksi on siinä, että mitä passiivisemmiksi äänestäjät käyvät, sitä vähemmän pieni- ja keskituloisilla on puolustajia päättäjien parissa. Eivät heidän ongelmansa kiinnosta kokoomuslaisia.

Ja mitä vähemmän apua ongelmiin saadaan, sitä vähemmän politiikka kiinnostaa ja sitä heikommat mahdollisuudet on menestyä niillä puolueilla, jotka voisivat tasapainottaa yhteiskunnallista kehitystä.

Tämä tuottaa erityistä päänsärkyä SDP:lle. Se on pystynyt vahvan kannatuksensa turvin pitämään yhteiskunnan heikompiosaisten puolta. Jos heidän kiinnostuksensa ei enää riitä vaaliuurnille asti, puolueen vaikutusmahdollisuudet heikentyvät, sillä poliittinen voima annostellaan vaaleissa.

Politiikan yhteys arkitodellisuuteen hämärtyy hyvinä aikoina. Helposti unohdetaan, että yksilöiden hyvinvointi rakentuu myös yhteisön ponnistuksille, ei omalle kaikkivoipaisuudelle. Tämän viestin saaminen läpi on hyvin vaikeaa, kun ihmisten tajuntaa täytetään erilaisin näennäistodellisuutta kuvaavin ohjelmin.

Jotta politiikka ei jäisi vain hyväosaisten ja populistien käsiin, on jaksettava pitää yllä vaihtoehtoisia näkemyksiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva