Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.9.2008 - Kiiltokuvaan tuli naarmuja

Suomi menetti monta vuotta pitämänsä ykköspaikan Transparency International -järjestön vertailussa, joka koskee korruptiota eri maissa. Järjestön vertailussa on 180 maata. Vaikka Suomi putosi kärkipaikalta, se kuuluu edelleen maailman kärkikaartiin korruption vähäisyydessä. Huolestuttavaa tuloksessa ei niinkään ole sijoittuminen viidenneksi, vaan suunta listalla alaspäin.

Suomessa on mitattu pitkälle vain viranomaisten korruptiota, ja tässä suhteessa meillä on varsin puhtaat jauhot pussissa. Transparency Suomen varapuheenjohtaja Risto Laakkonen on kiinnittänyt huomion vaalirahoituksen epäselvyyksiin, joiden hän katsoo pudottaneen Suomen sijoitusta. Myös Patria-yhtiöön kohdistuvat kansainväliset lahjontaepäilyt ovat vaikuttaneet kielteisesti.
 Suomi asettuu rehellisyysvertailuissa entistä paremmin paikalle, joka sille kuuluu. Laakkonen muistuttaa, ettei Suomen lainsäädäntö tunne korruptio-käsitettä, minkä vuoksi onkin ollut helppoa hokea, ettei meillä ole korruptiotakaan. Se on ollut lähinnä itsensä huijaamista.

Meillä on laaja harmaan talouden alue, jonka toimintatavat eivät kestä päivänvaloa. Ne vaikeuttavat rehellisten, velvoitteensa hoitavien yritysten toimintaa. Harmaan talouden ongelmat on tunnistettu, mutta niitä ei ole saatu ratkaistuksi. Sekin naarmuttaa Suomen julkikuvaa.

Vaalirahoituksen valvontaan on tulossa tiukennuksia ja hyvä niin, mutta pelivaraa taitaville filungin pelaajille silti jää. Laakkonen toivoi puolueilta omaehtoista ryhdistäytymistä rahoituksen läpinäkyvyyden parantamiseksi.

Henkilövaalit vaativat enenevästi lisää rahaa niin puolueilta kuin ehdokkailtakin. Monelle heistä pää on jo tullut vetävän käteen, mikä tarkoittaa, että demokratia on kääntymässä varakkaiden etuoikeudeksi. Tasavertaisuuden turvaamiseksi listavaalit alkavat tuntua yhä houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Transparencyn vertailulista ei ole lopullinen totuus eikä sen vaikutus käytöstapoihin eri maissa ole kovin suuri. Se kuitenkin muokkaa mm. päättäjien käsityksiä, minkä vuoksi Suomessakin on syytä panna toimeksi ja kääntää suunta listalla takaisin kohti kärkeä. Se on meistä itsestämme kiinni.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva