Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.9.2008 - Turvallisuus on uhrattu koville arvoille

Kauhajoen murhenäytelmässä toistuivat monet vajaan vuoden takaisen Jokelan koulusurmien piirteet. Tekijä oli nuori mies, joka kohdisti ahdistuksensa opiskelutovereihinsa kohtalokkaalla tavalla.

Yhteistä oli myös se, että molemmat tekijät käyttivät internetiä vihjatakseen etukäteen siitä, mitä on tulossa. Kauhajoella viranomaiset reagoivat vihjeisiin, mikä on hyvä huomata, vaikka toimet jälkikäteen tarkastellen epäonnistuivat surkeasti.
 Aseiden hankkimista ja hallussapitoa voidaan vaikeuttaa lainsäädäntöä muuttamalla, esimerkiksi kieltämällä käsiaseet yksityishenkilöiltä. Ongelma ei kuitenkaan tällä ratkea. Se on paljon syvemmällä.

Mikä saa nuoren ryhtymään näin äärimmäisiin tekoihin? Enää ei ole mahdollista pitää tapahtunutta vain yksittäisenä ilmiönä. Toisto vahvistaa, että kysymys on jostakin syvästä säröstä yhteiskunnassa. Se ei pysty tunnistamaan psyykkistä pahoinvointia ja antamaan siihen apua.

Tähän on tultu, koska "varhaiset varoitusjärjestelmät" ja apua tarjoavat mahdollisuudet lasten ja nuorten kehityksen seurannassa ovat pahasti vaurioituneet. Kilpailukyvyn ja tehokkuuden nimissä julkisten palvelujen rahoitusta on karsittu. Karsinta on osunut pahasti erilaisiin mielenterveyspalveluihin. Vaikka ihmisen ongelma olisi kenties tunnistettu, apua on ollut vaikea, ellei suorastaan mahdoton saada, koska voimavarat on ajettu minimiin.

Jokelan ja Kauhajoen murhenäytelmät viestivät, että muutoksen on tultava nopeasti. Perusasiat on saatava kuntoon, ja se vaatii yksinkertaisesti lisää rahaa lapsia ja nuoria tukeviin palveluihin kouluterveydenhuollossa. Se auttaisi tunnistamaan ongelmia ja loisi voimavaroja antaa tarvittavaa apua.

On myös nähtävä, etteivät lapset ja nuoret elä tyhjiössä, vaan osana yhteiskuntaa, jossa vallitsevat tehokkuutta ja hyvää suorituskykyä korostavat arvot. Kovat selviytymispaineet työelämässä verottavat yhteisöllisyyttä, ja ne heijastuvat perheisiin vanhempien kiireenä sekä vähäisenä läsnäolona. Siitä kärsivät eniten lapset.

Ainoastaan taloudellista menestystä painottavat arvot ovat sysänneet sivuraiteelle huolenpidon muista kuin menestyjistä. Jokohan viimein tajutaan, että siitä koituva lasku on liian kallis?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva