Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.9.2008 - Luottamuksen menetys käy kalliiksi

Holtittomasta asuntolainoituksesta Yhdysvalloissa käynnistyi maailmanlaajuinen rahoituskriisi, jonka kestosta ja seurauksista on vallalla suuri epätietoisuus. Kriisin syvyys on yllättänyt myös rahoitusalan asiantuntijat.

Kukaan ei pysty sanomaan, kääntyykö suunta Yhdysvaltojen ilmoitettua jättimäisen roskapankin perustamisesta, vaikka ilmoitus sai pörssikurssit nousuun. Sen takana taitaa olla enemmän helpottuneisuutta siitä, että kriisille ylipäätään tehdään jotakin kuin tietoa, että roskapankki olisi ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Apua satojen miljardien dollarien talousongelmiin haetaan markkinatalouden luvatussa maassa ja vielä republikaanien ollessa hallitusvastuussa valtiolta, siis veronmaksajilta. Perustelu kuulostaa tutulta: näin vältytään vieläkin suuremmilta tuhoilta taloudessa ja torjutaan domino-efekti.

Jos kaikkien vaikeuksiin joutuneiden pankkien annettaisiin mennä nurin, syntyisi katastrofi. Nyt ongelmat siivotaan roskapankkiin, ja näin luodaan uskottavuutta jäljelle jääviin toimijoihin.

Se toivottavasti auttaa rakentamaan luottamusta rahoitusmarkkinoilla. Avain kriisin ratkeamiseen on luottamuksen palauttaminen. Epäluottamus on nostanut korkotasoa pankkien välisissä lainoissa ja yritysrahoituksessa. Se on myös vaikeuttanut rahoituksen saantia ja siten vähentänyt investointeja.

Rahoituskriisi osui vaiheeseen, jossa kansainvälisen talouden kasvunäkymät olivat muutenkin heikentyneet. Kriisi on omiaan lisäämään vaikeuksia, koska sen seurauksena talouskasvu uhkaa hiipua entistä nopeammin.

Maailmantalouteen tiiviisti kytkeytynyt Suomi ei jää saarekkeeksi, jonka kriisi sivuuttaa jälkiä jättämättä. Jos luottamuspula saadaan korjatuksi säällisessä ajassa, jäljistä ei tule yhtä syviä kuin 1990-luvun lamassa. Pankit ovat paremmassa kunnossa kuin tuolloin, samoin muut yritykset, mikä puskuroi kriisin vaikutuksia. Silti vientikysynnän heikkeneminen ei voi olla vaikuttamatta Suomeen.

Vaikka päähuomio kiinnittyy vielä pitkään akuutin kriisin hoitoon, on  syytä etsiä keinoja ehkäistä vastaavan toistuminen. Rahoitusmaailmalle tarvitaan globaalit ja sitovat pelisäännöt, jotka kattaisivat kirjanpidon ja riskienhallinnan. Niiden avulla rakennetaan luottamusta, jonka menettäminen, kuten on nähty, maksaa todella paljon.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva